Kulturträffarna kommer att arrangeras en gång i månaden – bland annat här på Mötesplats Fröslunda…

Träffar ska få Eskilstunas seniorer från olika kulturer att umgås

En bussutflykt till Stendörrens naturreservat i Nyköping utgör nystarten för ett arbete vars mål är att minska fördomar och få fler seniorer att besöka kommunens mötesplatser.

Innan coronapandemin startade Eskilstuna Kommuns förebyggande verksamhet för äldre och Ung Fritid ett samarbete kring träffar för seniorer från olika kulturer. Totalt fem olika träffar arrangerades på mötesplatsen i stadsdelen Nyfors innan coronapandemin gjorde att träffarna pausades. I höst återupptas de uppskattade träffarna igen, med nystart imorgon torsdag (7 juli) då seniorerna har möjlighet att följa med på en bussutflykt till Stendörrens naturreservat i Nyköping. Totalt erbjuds 95 seniorer en plats på bussen, fika och lättare lunch. Representanter från mötesplatserna i stadsdelarna Nyfors, Skiftinge och Fröslunda samt förebyggande verksamhet för äldre och två ungdomar från Mötesplats Fröslunda följer med som guider.

Vill minska fördomar

– Målet med kulturträffarna är att få seniorer från olika kulturer att umgås, prata med varandra och minska fördomar. Vi vill också locka fler olika människor till våra mötesplatser. Den första träffen vi arrangerade innan coronapandemin var väldigt uppskattad med 70 till 80 deltagare – vi hoppas på minst lika bra uppslutning nu när vi nystartar satsningen, säger Nina Berglund, friskvårdskonsulent.

Kulturträffarna kommer att arrangeras en gång i månaden under dagtid på mötesplatserna i Fröslunda, Nyfors och Skiftinge. Under två timmar varje gång erbjuds aktiviteter som balansgympa, fika, quiz, musik, mat och gäster. Program kommer att finnas på de olika mötesplatserna från och med uppstarten i höst.

Kulturträffarna är kostnadsfria

Till en början arrangeras kulturträffarna till och med årsskiftet, men målet är en fortsättning även efter det. Deltagandet i kulturträffarna är kostnadsfritt och kräver ingen föranmälan. Till bussresan har dock krävts föranmälan, deltagarna betalar självkostnadspris för busskostnaden.

Läs också: