Towa Carson får Eskilstuna Kommuns Musikpris 2021!

Musikpriset är instiftat för att uppmärksamma Eskilstunas musikliv och stötta utvecklingen av musiknäringen. Priset består av 10.000 kronor samt en konstnärlig gåva av en lokal konstnär. Eskilstuna Kommuns Musikpris 2021 tilldelas Towa Carson.

Juryns motivering lyder:

Hon började uppträda redan som 14-åring på Restaurang Metropol i Eskilstuna och ombads ofta att sjunga på olika tillställningar. Karriären tog fart när hon som 18-åring vann Bildjournalens och Folkparkernas amatörtävling. I juryn satt orkester­ledaren Seymor Österwall och vips så var hon vokalist i hans storband. Det blev turnéer och engagemang på Nalen samt samarbeten med Arne Domnérus, Leif Kronlund och Mats Olsson, några av tidens dominerande storband.

Historia

Birgit Rose-Marie Anlert, född Carlsson, fick artistnamnet Towa Carson, hon kallades Towa av pappan och Carson var en amerikanisering av efternamnet. Skivsuccéerna kom redan på 1950-talet och på 1960-talet var hon en av Sveriges populäraste schlager­sångerskor. Hon har spelat teater och musikal i Scenknuten, sjungit operetter, jazz, gjort skivor och krogshower med Lasse Lönndahl och haft ett mångårigt samarbete med schlagerdrottningarna Ann-Louise Hanson och Siw Malmkvist. Med 25 låtar på Svensktoppen, fyra på Kvällstoppen, femtiotalet plattor och tre Melodifestivaler är hon idag en schlagerikon.

En schlagerikon med ett hjärta som alltid klappat för Eskilstuna, och hon har förblivit hemstaden trogen trots erbjudanden från Tyskland och USA. Och 1973, när Eskilstuna blev Årets Stad, spelade hon och Peter Himmelstrand in låten “Eskilstuna är värt en melodi”.

You May Also Like