Foto: Pixabay/Pexels

Tjetjenien förbjuder förpestande västerländsk musik som inte överensstämmer med den tjetjenska taktkänslan

Nej, det är inget april-skämt. Den ryska delrepubliken Tjetjenien har infört en lag som förbjuder ”förpestande västerländsk musik som inte stämmer med den tjetjenska mentaliteten och taktkänslan”.

Man syftar på musik som går antingen för långsamt eller för snabbt. Från och med i sommar måste all musik i Tjetjenien hålla ett tempo på mellan 80 till 116 taktslag i minuten:

”Att låna musikalisk kultur från andra folk är otillåtet”, enligt kulturministern Musa Dadajev.

Att nu sätta gränser för hur fort, eller långsamt, man får spela, sjunga och dansa är ett led i kampen mot all ”dekadent västerländsk kultur”, som inte bara bedrivs i Tjetjenien utan även i flera andra auktoritärt styrda länder.

Sedan kan man undra hur man kommit fram till att taktslagen måste hålla sig inom spannet 80-116 taktslag per minut.

Möjligen att man med ”för snabb” musik syftar på discomusik, epa – och raggardunk, bebop-jazz och annan dekadent västerländsk musik. Även ABBA:s Waterloo lär försvinna från eventuella dansklubbar i Tjetjenien.

Men det finns ju även rysk musik som går väldigt snabbt. Till exempel Sabeldansen av den ryske kompositören Aram Khachaturian.

När det gäller dekadent västerländsk musik som går ”för långsamt” går min tanke till Rosen, som var en slagdänga på 1960-talet och som framfördes av Arne Qvick.

Men saktare är ”Minns du den sommar” med Gunnar Wiklund går nog inte att sjunga utan att somna. Om man cyklar lika sakta som Gunnar Wiklund sjunger, skulle man tappa balansen och dråsa i backen.

Men även den pampiga men långsamma ryska nationalsången behöver speedas upp, för den spelas normalt saktare är 80 taktslag per minut.

Lästips:

Snabb och långsam musik förbjuds i Tjetjenien – SVT Nyheter 11 april 2024

Gunnar Wiklund – Minns du den sommar.wmv – YouTube

Arne Qvick – Rosen (1966) – YouTube

Aram Khachaturian: Sabeldansen – Copenhagen Summer Festival 2018 – YouTube

Rysslands nationalsång – ”Ryska federationens hymn” (med svenska texter) – YouTube

Rolf Waltersson

You May Also Like