Tillslag mot separatister i Katalonien

Det spanska vänsterpartiet Podemos efterlyser en dialog som möjliggör en laglig folkomröstning om katalanskt självstyre

Under onsdagen utlyste den spanska centralmakten undantagstillstånd i Katalonien och genomförde ett flertal polisräder mot ett tiotal ledande självständighetsförespråkare i regionen. Gripandena är kopplade till den folkomröstning om självständighet som Katalonien planerar att genomföra den 1 oktober, men som den spanska regeringen förklarat som olaglig, trots att det inte längre finns något förbud mot omröstningen i den spanska lagstiftningen. Flera miljoner röstsedlar ska också ha beslagtagits av spansk polis, uppger nyhetsbyrån AFP.

Den spanska centralregering­en har även tagit kontroll över Kataloniens ekonomi och frusit alla utbetalningar till de katalanska regionalmyndigheterna. Det gäller även lönesedlarna för de mer än 200 000 offentliganställda i Katalonien som riskerar att inte få sin lön i slutet av september om konflikten består. Centralregeringen har markerat att inga offentliga medel får brukas till omröstningen

Den spanska militären hotar även med att stänga flera medier i Katalonien om de inte upphör med ”propaganda” för folkomröstningen.
– Detta är en statskupp. Militären har fängslat regionala förtroendevalda, säger Vicent Partal, redaktör för den katalanska webbtidningen Vilaweb i en telefonintervju med den svenska tidningen Journalisten på onsdagen.
– Det är inte vi som bryter mot spansk lag, det är militärpolisen och den spanska regeringen som bryter mot spansk lag. Om militären stänger tidningen har vi alternativ. Vi kommer att fortsätta att rapportera, genom andra kanaler om det blir nödvändigt. Vi är inte rädda, säger Vicent Partal.

Men centralregeringen i Madrid är svag. Parlamentet röstade nämligen den 19 september emot att ställa sig bakom det styrande högerpartiet Partido Populars hårdhänta agerande mot separatisterna i Katalonien.
Det spanska vänsterpartiet Podemos efterlyser en dialog som möjliggör en laglig folkomröstning om katalanskt självstyre.

Per Leander

Artikeln också publicerad i Internationalen.se

You May Also Like