Pedro Sánchez, ledare för socialdemokratiska PSOE och Spaniens nytillträdde premiärminister. Av många ansedd som en karriäristisk opportunist, utan politiskt djup. Kommer enligt de flesta bedömare att driva en borgerlig politik. Och därför framöver möta opposition, både bland det egna partiets gräsrötter och från alla som står till vänster.

Den spanska valutgången: Första steget i en process för djupgående samhällsomdaning?

I Spanien har den konservativa regeringen med premiärminister Rajoy tvingats avgå efter att ha förlorat en förtroendeomröstning i parlamentet. Det konservativa partiet Partido Popular (förkortas PP) har skakats av en mängd uppseendeväckande korruptionsskandaler.

Det var socialdemokraterna i PSOE som krävde förtroendeomröstningen och dess ordförande Pedro Sánchez blir nu premiärminister. PSOE har bara en fjärdedel av parlamentsplatserna och behövde hjälp från sex andra partier. Det för endast några år sedan bildade vänsterpartiet PODEMOS var ett av dem. PODEMOS fick nästan lika många röster som PSOE i senaste valet. Andra partier som röstade mot Rajoy var det traditionella vänsterpartier Izguierda Unida (Förenade Vänstern) och olika lokala nationalistiska partier från Baskien Katalonien och andra delar av spanska staten.

Ett parti som röstade för fortsatt förtroende för PP-regeringen var Ciudadanos. (förkortas C). Det är också ett relativt nystartat parti. Som ett borgerlighetens svar på PODEMOS. Med en mer modern och ungdomlig image än det med Franco-arv och korruption belastade PP, lite som Macrons franska variant. (Franco var ledare för den fascistiska diktatur som skapades genom inbördeskriget 1936-39 och varade till 1975).

Men i de reella frågorna har partiet Ciudadanos visat sej vara en pålitlig försvarare av klassamhället och förtrycket. Nu manifesterat genom uppslutningen bakom Rajoy.

eFOLKET har undersökt hur vänstern inom Podemos ser på situationen, och i det följande ges en sammanfattande beskrivning av organisationen ANTICAPITALISTA:s uppfattning.

Pablo Iglesias, tidigare känd tv-programledare, leder Podemos på ett sätt som vänstern inom rörelsen kritiserat. Personfixering, åsidosättande av seriös interndemokrati, liksom programmatisk oklarhet, har av kritikerna anförts mot den nuvarande ledningen för Podemos.

PODEMOS bildades ur en social mobilisering mot arbetslöshet, bostadsbrist och urusla och osäkra arbetsförhållanden. ANTICAPITALISTA var en av de drivande krafterna i bildandet av PODEMOS, och fungerar som PODEMOS vänsterflygel. Man är mycket kritisk mot PODEMOS-ledaren Pablo Iglesias sätt att sköta organisationen på ett kontrollerande och odemokratiskt sätt och man menar att Iglesias i verkligheten inte eftersträvar de grundläggande samhällsförändringar som behövs. ANTICAPITALISTA är speciellt starka i Andalusien där man har en mycket stark ställning inom PODEMOS.

ANTICAPITALISTA ser PP-regeringen som ansvarig för en brutal ekonomisk politik i det rika fåtalets intressen. PP ser man som ett reaktionärt katolskt parti förankrat i Francoismen, förtryckande mot de nationella minoriteterna och som lyft korruptionen till oanade höjder.

PP:s förre kassör Luis Barcenas har till exempel dömts till 31 års fängelse för sina korrupta transaktioner.

ANTICAPITALISTA hälsar misstroendeförklaringen och Rajoys avgång med glädje. Det är en seger, men en begränsad seger menar man. PSOE och Sánchez kommer att regera med en nyliberal budget, man kommer att fortsätta den gamla regeringens politik när det gäller Katalonien och andra nationer inom den spanska staten. Med lite dialog som fernissa men helt underkastat EU:s order.

Det kommer att bli en svag regering vilket oroar borgerliga analytiker men som ses som positivt av ANTICAPITALISTA. Är regeringen svag innebär det större möjligheter att med sociala mobiliseringar försvara landvinningar och vinna nya sådana för arbetarklassen och de förtryckta.

ANTICAPITALISTA menar att PODEMOS, Förenade Vänstern och andra partier som röstade mot PP och Rajoy måste samla sej i ett block och inte falla i fällan att bli stödtrupper till PSOE.

Ciudadanos, som håller på att växa till borgerlighetens starkaste kraft kommer allt mer att bli den politiska huvudmotståndaren för de som försvarar arbetarklassens intressen och bekämpar allt förtryck.

Kamp måste föras för att avskaffa arbetsmarknadslagar och repressiva lagar som regimen infört.

Sammanfattningsvis menar ANTICAPITALISTA att vi nu ska glädjas åt framgången men inte låta det bara bli en stundens glädje. Nu måste kamp föras för verkliga demokratiska segrar.

Det är folket på arbetsplatserna och i de eftersatta bostadsområdena som är den sociala kraft man måste bygga på. Denna majoritet av människorna som är osynliga för de traditionella borgerliga politikerna vars horisont slutar med medelklassen.

Så tycker den spanska vänsterorganisationen ANTICAPITALISTA.

You May Also Like