En utsträckt hand. Foto Rolf Waltersson

Tiggeriförbud i Katrineholm

Från 1 augusti råder tiggeriförbud i Katrineholm. Den 15:e april beslutade kommunfullmäktige detta med röstsiffrorna 37 för tiggeriförbud och 14 röster mot. Samtliga ledamöter från S, M och SD röstade för förbudet. Av övriga partier bestående av C, L, KD, V och MP röstade samtliga, utom en ledamot, mot förbudet.

Katrineholm styrs sedan en tid av en ohelig (?) allians bestående av S och M, som i den här frågan naturligtvis fick stöd av SD.

”Det är en sorglig dag, det har blivit kallare i Katrineholm”, säger centerpartiets gruppledare Inger Fredriksson till P4 Sörmland.

Innan förbudet träder i kraft måste det godkännas av Länsstyrelsen. Något som förmodligen bara är en formalitet nu när Vellinge, som första kommun i Sverige, fått sitt beslut om tiggeriförbud godkänt av högsta instans, Högsta förvaltningsdomstolen.

Till tidningen Expressen säger Göran Dahlström (s), kommunstyrelsens ”starke man” och ordförande: ”De här personerna ska naturligtvis vara hemma i sina hemländer och se till att deras barn går i skola och att de skaffar sig ett arbete. Tiggeri går i arv. Det är en skandal att Sverige inte tar ett nationellt beslut i den här frågan. Generation efter generation ska inte sitta utanför våra affärer”

Det står alltså klart att man riktar sig till fattiga romer från Rumänien och Bulgarien. De ska sluta att vara fattiga. Så enkelt är det, enligt Göran Dahlström.

Nu vet jag inte hur tiggeriförbudet är utformat. Jag tvivlar på att man i klartext skrivit att tiggeriförbudet enbart gäller romer.

I så fall betyder det att man också förbjuder svenska medborgare att tigga. Vi vet att det finns fattiga och utblottade svenskar som också tigger, även om de inte är lika ”störande” i gatumiljön.

Här i Eskilstuna stöter jag ibland på svenskar som tigger. Bland annat en hemlös man som brukar stå i ett hörn vid Fristadstorget och be förbipasserande om en slant.

I Stockholm ökar antalet svenskar som tigger. Bland annat ser man en ökning av pensionärer som ber om hjälp, som går omkring på bussar och tunnelbanetåg och ber om en slant.

Här i Eskilstuna har en ohelig (?) allians bestående av S, M och C beslutat att det ska krävas tillstånd för att få tigga, vilket i princip är samma sak som tiggeriförbud. Det ska bli så dyrt och krångligt att söka tillstånd att man frivilligt avstår från att tigga.

Även detta beslut väntar på att ”välsignas” från högre instans. Om det går igenom innebär det att det hemlöse svenske mannen som brukar tigga vid hörnet av Fristadstorget först ska gå till polisen och begära tillstånd. Om/när sedan tillståndet blivit beviljat ska han lösa ut det mot en avgift.

Och vad händer när jag ger pengar till tiggare som tigger utan lov, oavsett om de är från Rumänien, Sverige eller Bulgarien, blir jag någon slags medbrottsling? Betyder det att jag främjar och understödjer olaglig verksamhet?

Kan ni svara på det Göran Dahlström och Jimmy Jansson?

Till sist en liten fundering angående centerpartiet. I Katrineholm säger centerns gruppledare att det är en sorglig dag, det har blivit kallare i Katrineholm. Här i Eskilstuna kan man säga att centerpartiet ”ligger lågt” i debatten. Men man står ändå bakom beslutet om tillstånd för tiggeri. Är det priset man betalar för att få sitta med i majoriteten?

Rolf Waltersson

You May Also Like