Tiggeriförbud handlar om att slippa se fattigdom

De politiska kraftansträngningarna har ett gemensamt mål: att få “tiggarna” att sluta synas i staden. Det verkar göra detsamma vad som sedan händer dem: det viktiga är att de inte är närvarande i svenskars vardagsliv. Varför är detta viktigt? Jo, därför att “tiggarnas” livssituation väcker obehag hos de förbipasserande.

Precis som att ingen seriös lösning är i sikte för de … Läs mer

Läs mer

Backar socialdemokraterna angående tiggeritillstånd

Socialdemokraterna i Norrköping backar angående tiggeritillstånd? Är de fågel, fisk eller mittemellan?

För några dagar sedan skrev jag ett inlägg här i eFOLKET angående situationen för tiggare i Eskilstuna som möts av mera påhopp, glåpord och spottloskor efter det att kommunmajoriteten S, M och C, med stöd av SD infört krav på tiggeritillstånd.

Jag skrev också att den styrande majoriteten … Läs mer

Läs mer

Mera hotfullt mot tiggare i Eskilstuna efter tillståndskrav

Jag hörde på TV-nyheterna igår kväll och på radionyheterna idag på morgonen, 16 augusti, att trakasserier och hot mot tiggare i Eskilstuna ökat efter att kravet på tiggeritillstånd trädde i kraft 1 augusti.

Flera tiggare vittnar om glåpord, ilskna blickar och spottloskor.

De berättar att privatpersoner tar lagen i egna händer genom att kräva att få se tiggeritillståndet och att … Läs mer

Läs mer

Det som inte syns finns inte … eller?

I det lilla barnets utveckling sker spännande saker. Tänk att de från början i sina liv inte förmår första att mamma och pappa finns för att dom inte syns. Tittut-leken frambringar glädjetjut hos det nyfikna barnet och är en viktig lek för att barnet skall förstå att det som inte syns finns. Att förbjuda tiggeri påminner om det lilla barnets … Läs mer

Läs mer

Insändare utmanar kommunalråd

Som medborgare i skammens stad, Eskilstuna, där de ledande tror att det går att trolla bort fattigdomen, uppmanar jag en redan etablerad organisation. Stadsmissionen, Röda korset eller annan att omgående öppna ett Swishkonto där medel kan sättas in för eu-migranternas “tillstånd”.

Undertecknad förbinder sig att betala 50kr i månaden till det kontot. I en intervju i Aktuellt raljerade Jimmy ”Hoffa” … Läs mer

Läs mer

Chefredaktören och högermegafonen Widar Andersson på Folkbladet sprider smörja.

Kommunalrådet i Eskilstuna, Jimmy Jansson (S), har fått uppbackning från sitt partis yttersta högerkant. Widar Andersson applåderar Janssons jakt på fattiga tiggare i socialdemokratiska Norrköpings-tidningen Folkbladet.

Widar Andersson, riksdagsledamot (s) 1991-98 och ersättare i EU-parlamentet 2004-09, har genom åren profilerat sig som talesman för den svenska socialdemokratins yttersta högerkant. Han har varit ordförande för friskolorna riksförbund och leder idag … Läs mer

Läs mer

Är jag en brottsling nu?

Idag har jag begått en kriminell handling. Eller i alla fall en handling som borde vara kriminell.

Jag har gett pengar till en tiggare som saknar tiggeritillstånd. Helt oprovocerat gick jag fram till den gamla farbrorn som satt där utanför affären med sin pappmugg. Inga blåbär till försäljning, så det handlade uppenbart om “passiv penninginsamling”, som det heter på byråkratsvenska.… Läs mer

Läs mer

Eskilstuna-styrets jakt på fattiga och förtryckta speglar klassamhällets logik

Artikelförfattaren, eFOLKET-medarbetaren Ingemar E L Göransson, är bosatt i Linghem i Östergötland. Ingemar är socialdemokrat och har hela sitt vuxna liv varit aktiv inom arbetarrörelsen. Han har verkat fackligt inom Transportarbetareförbundet, och har också varit kulturombudsman på LO centralt. Ingemar är mycket bedrövad över trakasserierna mot romerna i S-styrda Katrineholm och Eskilstuna.

I Eskilstuna stad är fattigdom ett brott. Men … Läs mer

Läs mer

Skammens dag för de styrande i Eskilstuna

Från och med idag, 1 augusti, krävs det polistillstånd för att få tigga i Eskilstuna. Beslutet togs i kommunfullmäktige av en ohelig (?) allians bestående av S, M, C och SD.

Enligt information på kommunens hemsida kommer en tillståndsansökan att kosta 250 kronor oavsett om ansökan tillstyrks eller avslås.

Men det står inget om hur lång tid ett tillstånd kommer … Läs mer

Läs mer

Vadå tiggeriproblem?

Jomendåsåatt… 

Jag är lite turist i Eskilstuna just nu, jo egentligen katt- och husvakt hos mina vänner Lennart och Eila – inte så tungt, känns mest som semester.

Förra veckan kom Eskilstuna upp på riksnyheterna – TIGGERIPROBLEMET. Känns lite magiskt att få vara i centrum när det gäller större händelser, nu jävlar är det dags att få lite rättning i … Läs mer

Läs mer

Hetsjakten på romska tiggare.

Tiggeri är inget nytt. “Så länge det funnits fattigdom har det funnits tiggeri”, säger historieprofessorn Dick Harrison.

Nu, när klyftorna mellan fattiga och rika ökar, ser vi en ökning av tiggeri även bland svenskar. De finns här i Eskilstuna. I Stockholm ser man dem på gator och tunnelbanetåg där de går runt och ber om en slant. Några av dem … Läs mer

Läs mer

Tiggeriförbud i Katrineholm

Från 1 augusti råder tiggeriförbud i Katrineholm. Den 15:e april beslutade kommunfullmäktige detta med röstsiffrorna 37 för tiggeriförbud och 14 röster mot. Samtliga ledamöter från S, M och SD röstade för förbudet. Av övriga partier bestående av C, L, KD, V och MP röstade samtliga, utom en ledamot, mot förbudet.

Katrineholm styrs sedan en tid av en ohelig (?) allians … Läs mer

Läs mer