Foto: Hosny Salah / Pixabay. Fotot taget i samband med en tidigare israelisk terrorattack i Gaza-området.

Terror och fördrivning – Dödad FN-anställd hjälparbetare bland de många offren för kolonialstaten Israels offensiv i Rafah-området

En av FN:s internationella hjälparbetare har dödats då en FN-märkt hjälpkonvoj nyligen attackerades i samband med den israeliska krigsmaktens nu pågående angrepp i området kring staden Rafah. En annan hjälparbetare skadades. Det uppger FN:s talesperson Farhan Haq.

Antalet i Gaza-området dödade FN-anställda uppgår nu till omkring 190.

Den israeliska krigsmakten utvidgar nu hela tiden området för sina operationer i och kring staden Rafah. Omkring 150 000 av de flyktingar som som samlats kring staden Rafah har nu i panik med sina enkla tält flytt norrut, i riktning mot staden Khan Yunis. De senaste dagarnas angrepp mot delar av Rafah har också skördat många civila dödsoffer.

Sedan Israels angrepp inleddes har majoriteten av Gazaz drygt två miljoner tagit sin tillflykt till Rafah-området, längst i söder. Nu går alltså flykten i andra riktningen, norrut och mot den av den israeliska krigsmakten fullständigt sönderbombade och demolerade staden Khan Yunis.

För den stora majoriteten av Rafah-områdets befolkning kommer det inte att finnas någonstans överhuvudtaget att ta vägen. Den israeliska regeringens plan är förmodligen att med terror driva en stor del av den palestinska befolkningen söderut, över gränsen till Egypten.

Den humanitära situationen är fruktansvärd, och den rena svälten breder ut sig. Till detta har ytterligare bidragit den israeliska krigsmaktens upprättande av total kontroll över gränsövergången till Egypten, omedelbart söder om staden Rafah. Vilket inneburit att de redan tidigare helt otillräckliga hjälptransporterna stoppats.

Enligt vad två US-amerikanska regeringskällor uppgett till CNN har den israeliska krigsmakten nu ansamlat tillräckligt med trupper och vapen för en fullskalig markinvasion i Rafah-området.

USA:s president Joseph Biden har annonserat att om en fullskalig markinvasion inleds så kommer USA att upphöra med leveranser av tunga bomber. Det handlar om några olika typer av 900-kilosbomber, som USA under hela kriget försett Israel med.

Israel har uppgett att man har ett tillräckligt lager med dessa bomber, varför ett tillfälligt stopp inte på något sätt kommer att att påverka planen på ett storskaligt angrepp mot hela Rafah-området.

Bidens utspel handlar uppenbarligen om att han vill framstå som “kritisk“, “balanserad” och mån om att “ett blodbad inte drabbar befolkningen i Rafah-området”. Utspelet ska ses mot bakgrund av den omfattande och starka kritik som riktats mot honom från delar av hans partis väljarbas. Han ser en uppenbar risk för att många väljare på grund av hans stöd till kolonialstaten Israels krigföring kommer att avstå från att rösta i presidentvalet.

Dessutom är det så att flera USA-allierade arabstaters regeringar är pressade av folkliga opinioners starka missnöje med regeringarnas vänskapliga relation till det USA som så uppenbart och kraftfullt ställt sig bakom kolonialstatens krigföring och folkmordspolitik. Biden vill ge de reaktionära och oljestinna arabregeringarna en möjlighet att inför folken kunna peka på att USA är “kritiskt mot krigföringen”.

Med andra ord är Bidens utspel inget annat än ett cyniskt spel för gallerierna. Och något som knappast kommer att lura många.

Den israeliska kolonialstatens grundläggande syfte med sin “krigföring” framstår nu med stor tydlighet. Det handlar om att fullfölja den folkfördrivning som i stor skala inleddes redan 1948.

Talet om nödvändigheten av massiva insatser för att “komma åt Hamas” är i grunden en rökridå som lagts ut för att dölja det grundläggande målet. Som är den totala förstörelsen av Gazaområdet och att med terror och svält döda och driva ut den palestinska befolkningen.

Kolonialstatens “krigföring” har bestått i tunga angrepp mot bostäder, sjukhus, vårdcentraler, ambulanser, skolor, bibliotek, energiförsörjningsanläggningar och transportleder. Journalister och hjälparbetare har angripits och dödats. Tillförseln av livsmedel har målmedvetet stryps, civila har mördats och rena massakrer har genomförts.

Vad vi bevittnar är kolonialstatens rasistiska “krig” mot ett folk. Att döda och fördriva är målet. Det handlar om ett folkmord.

Lästips:

Attack mot FN-konvoj i Rafah – en död – SVT Nyheter, 13 maj 2024.

USA: Tillräckligt med trupper i Rafah för offensiv – SVT Nyheter, 14 maj 2024.

You May Also Like