Bildskapare: 51581 Anonym / Pixabay.

Artism –  arttillhörighetsrasism 

Johanna Månsson:

Medan Sydkoreas parlament klubbat igenom ett förbud med uppfödning, slakt & försäljning av hundkött… Beslutar Länsstyrelsen Halland att tre tjurar från gården Wapnö ska skjutas ihjäl.

Sydkoreas president Yoon Suk-Yeol, som själv adopterat några hundar, anser att hundar är “husdjur”. Därmed blir en långtgående sydkoreanska tradition att äta hundar olämplig, för nu ska hunden officiellt enbart betraktas som en familjemedlem. Vilka konsekvenser detta beslut påverkar andra djurarter, som fortfarande anses vara “matdjur”, återstår att se. Den nya lagen träder i kraft från 2027.

I Halland menar Länsveterinär Marie Bazz att för tjurarnas bästa måste de dödas. De har förvildats efter att ha strövat fritt under fyra års tid och kommer inte acceptera att bli infångade! Lennart E Bengtsson, vd för Wapnö, beklagar sig över detta beslut på grund av inkomstbortfall.

Vad binder dessa två händelser samman kan en undra. I slutändan handlar det så klart om pengar, men främst om vår sunkiga syn på andra djurarter. Det mänskliga djuret vill inte ens erkänna att hon är ett djur bland massa andra. Vi är skickliga på att separera “oss” från “dom” och även kategorisera “dom” i olika nyttofack för vår egen vinning skull: Sällskapsdjur/husdjur, matproduktion/lantbruksdjur, försöksdjur, underhållning/sport, yrkesutövande/assistans och så vidare.

Visst kan det tyckas vara en seger när Sydkorea förbjuder handel med hundkött. Men det kan lika gärna upplevas som att Sydkorea mest dras åt västvärldens värderingar rörande vilka djurarter vi bestämmer är ätbara respektive oätliga. Artismen vidgas.

“Inte en sekund tillägnat tjurarnas egenvärde” säger PIMIs grundare. (Se notis i Syre: “Förrymda tjurar som gäckat skogsägare ska skjutas”) Läs mer om personskap för icke mänskliga individer på Facebooksidan PIMI … Dessa tre grabbar lyckades fly från sitt fängelse på bondgården och levde under flera år i frihet. Nu ska de dö. För människan tycker tjurarna varit till besvär i det fria och även vid eventuell infångande försök. (Grabbarna lär väl ha uppfattats vara besvärliga åter på gården, om inspärrning utfärdades.) Tjurarna har smakat på frihetens sötma, och för det måste de dö …

Varför blir det på detta viset? Enligt lag innehar enbart människan rättigheter (med några undantag rörande företag och natur, samt andra djurarter eller enskilda icke mänskliga individer.) Icke mänskliga djur anses däremot i lagens mening vara subjekt, saker som ägs av oss. Så länge icke mänskliga individers rättigheter inte förs in i lagboken kan vi i princip göra vad vi vill med dem.

Johanna Månsson,
Lund

You May Also Like