Foto: Ahmed akacha/Pexels.

Sveriges regering ”sämst i klassen” när det gäller stödet till offren i Gaza

I maj uppmanade EU:s hälsovårdskommissionär, Stella Kyriakides och kriskommissionären Janez Lenarcic att EU-länderna ska ta emot 109 svårt skadade patienter från Gaza.

Hur man kommit fram till siffran 109 kan man fråga sig, när behovet av vård för alla de som skadats och lemlästats under Israels framfart måste vara mångdubbelt flera.

Hur som helst. Flera EU-länder erbjöd sig att ta emot patienter. De första var Spanien, Belgien, Italien, Luxemburg, Malta, Rumänien och Slovakien. (se lästips Läkartidningen)

Även Norge, som inte är medlem i EU, erbjöd sig att ta emot 20 Gaza-patienter.

Från svensk sida blev det nobben:

”Sverige har inga planer på att ta emot och vårda patienter från Gaza, trots att EU-kommissionen kontaktat Sverige med en sådan begäran”, skriver Göteborgs-Posten.

”Sverige följer utvecklingen, inkommande förfrågningar och utvärderar kontinuerligt hur det svenska stödet bäst ska utformas”, är det undvikande svaret från sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) varför Sverige avvisar EU-kommissionen begäran.

Som jämförelse kan nämnas att sedan 2022 har Sverige tagit emot 184 skadade patienter från Ukraina. Två tredjedelar är civila och en tredjedel är skadade soldater.

Det här kan inte tolkas på annat sätt än att den svenska regeringen ser olika på skadade från Ukraina och palestinier från Gaza. Att dom ena är viktigare och mer ”värda” än dom andra.

På tal om Norge, som efterlever EU-kommissionens begäran trots att man inte är medlem i EU, skriver Aftonbladet:

”Norge är inte bara vårt grannland. Det är ett land som på många sätt varit moraliskt vägledande i sitt stöd till Gaza. De var bland de första länderna i väst som krävde eld upphör och att gisslan släpps. De har dessutom varit en aktiv part i att visa fortsatt stöd till UNRWA, fördöma Israels illegala bosättningar. I dagsläget bistår Norge med ett stöd på 1,7 miljarder norska kronor till Palestina och kan samtidigt ta emot patienter från regionen.

I en annat tid, med en annan regering, hade Sverige nog agerat som Norge. Det minsta man kan begära av den här regeringen är att vi öppnar upp våra sjukhus till krigsdrabbade i Gaza, precis som vi gjorde för patienterna från Ukraina”, (se lästips Aftonbladet)

På tal om svenskt ”bistånd”. Sverige visar sig från sin sämsta sida när man mitt under pågående israeliska folkmordet i Gaza, och utökningen av illegala israeliska bosättningar på Västbanken, utökar vapenhandeln med Israel. Sverige både köper vapen från Israel och exporterar vapen till Israel mitt under detta brinnande krig. (se lästips eFOLKET)

I våras gjorde Norge, Spanien och Irland ett erkännande av staten Palestina. På den här punkten var dock Sverige långt före Norge. Sverige erkände Palestina som suverän stat i oktober 2014. Palestina har ambassad i Stockholm sedan 2015. (se lästips Wikipedia)

Norges, men även Irland och Spanien, erkännande av Palestina resulterade i våldsamma protester från Israels regering som kallad till sig de tre ländernas ambassadörer för att ge dem “en reprimand”.

Nu har Israel följt upp detta genom att tvinga Norge att stänga sitt representationskontor i palestinska al-Ram:

“Vi ser Netanyahuregeringens beslut som extremt och orimligt. Beslutet syftar till att slå mot palestinierna och det palestinska självstyret och alla som försvarar folkrätten, tvåstatslösningen och palestiniernas rätt till självbestämmande”, säger Norges utrikesminister Espen Barth Eide (Arbeiderpartiet) i ett pressmeddelande. (se lästips)

De blåbruna Tidöpartierna där M, KD, L bildar regering med stöd av SD har hela tiden intagit en pro-israelisk inställning där kritik mot Israels bombningar varit ”pliktskyldigt försiktiga”.

När det gäller synen på Palestina har Björn Söder (SD) i en skriftlig fråga med rubriken ”Tillbakadragande av erkännande av Palestina som stat”, fått svar från utrikesminister Billström (M):

“Regeringen anser att beslutet den 30 oktober 2014 att erkänna Palestina var olyckligt. Beslutet var prematurt. (synonymer till prematurt – omoget, förhastat, för tidigt fött, ofullgånget, min kommentar)

Regeringen har inte för avsikt att dra tillbaka erkännandet. Erkännande av stater är en fråga där Sveriges agerande bör präglas av kontinuitet och som inte lämpar sig för förändringar från en regering till en annan”

I klartext betyder det att regeringen gärna vill dra tillbaka erkännandet av Palestina, men att det av olika omständigheter vore olämpligt.

Man kan ju dra jämförelsen med konflikten Kina-Taiwan. Sverige var tidigt ute med att erkänna Folkrepubliken Kina. Därför känner man sig nu förhindrad att, liksom många andra länder, erkänna Taiwan som självständig stat. Att erkänna Taiwan innebär i praktiken att man drar tillbaka erkännandet av Folkrepubliken Kina.

Även fallet med Republiken Nordcypern är jämförbart, då Turkiet erövrade och utropade Republiken Nordcypern som självständig stat. Turkiet är det enda land i världen som erkänt Republiken Nordcypern. Det här är en pyrande gnista mellan “Nato-bröderna” Turkiet och Grekland som när som helst kan utvecklas till en förödande eldstorm. Erdogan har ju till och med hotat att bomba Aten.

Lästips:
Sveriges regering säger nej till att ta emot Gaza-patienter– eFOLKET, 29 juli 2024
En skam att Sverige inte tar emot krigsoffer – Aftonbladet. 27 juli 2024
Trots begäran – Sverige tar inte emot Gazapatienter – Aftonbladet. 27 juli 2024
Sju EU-länder evakuerar palestinska patienter – Sverige avvaktar – Läkartidningen. 25 juli 2024
Norge stänger Palestinakontor – kritiserar Israel – Aftonbladet. 2014-08-16
Gaza bombas till grus och aska och Sverige sluter vapenavtal med Israel – eFOLKET. 5 januari 2024
Judiskt upprop – Kräver stopp på svensk vapenhandel med Israel – eFOLKET. 7 juni 2024
Förhållandet mellan Palestina och Sverige – Wikipedia

Rolf Waltersson

You May Also Like