FOTO: Wikilmages / pixabay.

SVENSKA FREDS KOMMENTERAR: SVERIGES NATOUPPGÖRELSE MED TURKIET

2022-06-28
Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen

Under tisdagskvällen kom nyheten att Turkiet, Sverige och Finland kommit överens kring de krav som Turkiet har ställt för att godkänna Sverige och Finland som medlemmar i Nato

Under presskonferensen sa Finlands president Sauli Niinistö att länderna har hittat en “bra lösning” och kommit överens om vapenexport och ökade insatser mot terrorism.

– Genom att vika sig för kraven låter Sveriges regering Turkiet, en odemokratisk regim som brister i respekten för mänskliga rättigheter och som brutit mot folkrätten genom sin olagliga militära aggression mot Syrien, styra svensk utrikespolitik. Det är en sorglig och cynisk politik som inte stärker arbetet för demokrati och hållbar fred och nu måste det göras tydligt för svenska folket exakt vilka eftergifter Sverige gör för Natomedlemskapet, säger Gabriella Irsten, ansvarig för frågor om hållbar fred och säkerhet på Svenska Freds.

Gabriella Irsten. FOTO: Felicia Margineanu

Till AFP säger Erdoğans stab att “Turkiet har fått det de ville ha” i förhandlingarna och att de fått “konkreta löften om utlämningar”.

Turkiet har krävt att Sverige tar bort det vapenexportstopp som inrättades 2019 efter att Sveriges regering, riksdag och EU-parlamentet med kraft kritiserat Turkiets folkrättsvidriga invasion av nordöstra Syrien. Enligt Amnesty begick turkisk militär krigsbrott samt allvarliga kränkningar och övergrepp under attacken. Så sent som i slutet av maj i år hotade president Erdoğan med en ny invasion av Syrien. Avsiktsförklaringen som offentliggjordes på tisdagskvällen innehåller en punkt om att Sverige ska säkerställa att det nationella ramverket för vapenexport möjliggör nya åtaganden gentemot Natoallierade och speglar Natomedlemskapet. Det tyder på att åtaganden gjorts om att Sverige ska återuppta vapenexporten till Turkiet.

– Att stoppa vapenhandeln till Turkiet var en mycket viktig och tydlig politisk markering mot Turkiets aggressiva och folkrättsvidriga agerande. På samma sätt skulle att återuppta exporten vara ett politiskt ställningstagande för den turkiska regimen. Det är de kurder i Syrien som utsätts för Turkiets aggressiva politik samt de som drabbas av regimens förtryck och brist på respekt för mänskliga rättigheter som skulle få betala priset för Sveriges kompromisser, säger Linda Åkerström, ansvarig för nedrustningsfrågor på Svenska Freds.

Linda Åkerström. FOTO: Miki Anagrius.

You May Also Like