Illustration Tommy Andersson

Susanne Alakoski 1962-

Hon föddes i Vasa i Finland men växte upp i Ystad. Susanne Alakoski har socionomexamen och kallar sig både krönikör och författare. Hon debuterade med romanen Svinalängorna 2006 vilken blev en stor framgång. Omarbetad sattes den upp på Stadsteatern i Stockholm och blev även filmatiserad 2010.

Susanne Alakoskis böcker handlar ofta om kvinnor som lever i någon form av utanförskap, om människor som lever i marginalen i den nedre halvan av vårt samhälle, dvs i arbetarklassen.

Hennes andra roman fick titeln Håpas du trifs i Fengelset. Den romanen blev också omarbetad för teater. Därefter har Susanne Alakoski skrivit två dagboksessäer med titlarna Oktober i Fattigsverige och April i anhörigsverige. Den sistnämnda har också satts upp på Stadsteatern i Stockholm.

Susanne Alakoski har skrivit en antologi, Lyckliga slut, om våld mot kvinnor. En annan är om 15 kända kvinnor, däribland Gudrun Schyman, där de berättar om sin klassresa.

Susanne Alakoski har dessutom gett ut några barnböcker. Hon är medarbetare på Dagens Nyheters kultursida och i dagstidningen Arbetet. 2015 blev hon utsedd till hedersdoktor på fakulteten för hälsa och samhälle vid Malmö Högskola och har fått mottaga flera tunga litterära priser, bl a Augustpriset och IvarLo-priset.

You May Also Like