Foto: Rolf Waltersson.

Storebror håller ett vakande öga över mig och min gamla mobiltelefon.

Jag har en gammal mobiltelefon som har hängt med i många år. Väldigt många år för att vara en mobiltelefon. Jag minns inte säkert. Men det rör sig om 10-12 år, kanske ännu längre.

Jag har läst nånstans att medellivslängden för nya mobiler ligger under ett år, så min gamla trotjänare måste vara tillverkat av gott virke.

Det är min andra mobiltelefon. Den första tvingades jag överge efter många år därför att batteriet tog slut. Den var så gammal att det inte fanns nya batterier att köpa.

Trots att min nuvarande mobiltelefon är gammal och saknar alla modera finesser, så får den hänga med så länge den fungerar. Jag har så kallat kontantkort. Comviq kontant. Fyller på med 100 spänn i taget. Jag kan ringa med den och skicka sms. Och jag kan se hur mycket klockan är slagen. Det räcker för min del.

Foto: Rolf Waltersson.

Men det har dykt upp orosmoln vid horisonten. Under en tid har jag fått meddelanden, både sms och röstmeddelande som talar om att mitt lösenord är för enkelt och att jag måste byta lösenord. Till saken hör att jag inte ens har ett lösenord. Jag sparkar igång mobilen, och sen är det bara att ringa – utan att behöva ange lösenord.

Hur kan man då påstå att mitt lösenord är “för enkelt”?

Men idag tog det en ny vändning. Jag fick ett röstmeddelande, så kallat IQ-svar. Har det nått med intelligenskvot att göra? När jag ringer upp 222 får jag följande meddelande:

“Hej. Välkommen till telefonsvararen. Ditt gamla lösenord består av fyra nollor. Det är inte tillåtet. Var vänlig ange ett nytt lösenord bestående av fyra siffror”.

Hur kan de påstå/veta att mitt gamla lösenord består av fyra nollor? Jag som inte ens har ett lösenord.

Men framför allt “det är inte tillåtet”. Hade jag haft fyra nollor som lösenord hade detta inte ”varit tillåtet”.

Vad händer nu? Vad är straffet för att ha ett förbjudet lösenord? Och hur kan mitt lösenord vara förbjudet när jag inte ens har ett lösenord? Och är det Comviq:s uppgift att hålla koll på vilket lösenord jag har, om jag nu har något?

Det verkar som om “Storebror” håller ett vakande öga på mig och min gamla mobiltelefon. Eller snarare ett yrvaket öga.

Rolf Waltersson

You May Also Like