Tomtar på loftet

Tack vare att några “visselblåsare” slagit larm har det kommit fram i ljuset att Sundsvalls kommun anlitat ett medium för att leta efter spöken i stadshuset. Detta hände hösten 2017.

Ska man vara riktigt noga så var det det kommunala Näringslivsbolaget i Sundsvall som anlitat ett medium, en spåkäring, för att leta spöken. Spökjakten kostade 2 500 kronor plus moms, och betalades med skattepengar, enligt tidningen Dagens Samhälle.

Mediet själv säger att letandet var lyckosamt. “Jag skulle gå runt och känna in om det fanns några känslor eller energier i huset och jag kände massor” berättar mediet, som vill vara anonym, för SVT.

“Gränsen mellan att känna energier och att jaga spöken kan verka hårfin för en oinsatt” säger mediet samtidigt som hon förklarar att uppdraget åt Näringslivsbolaget inte hör till vanligheterna.

Under tiden som utredning pågår om denna märkliga spökjakt, har tre chefer vid Näringslivsbolaget i Sundsvall blivit avstängda.

Maria Åslin var ansvarig chef på Näringslivsbolaget för beställningen av medium. Foto SVT.

Bolagets ordförande Anders Hedenius (S), som kritiserats av övriga styrelsen för att inte ha ha involverat dem om beslutet att stänga av de tre cheferna, ställer sig frågande till inköpet av spökjägare

“Ingen, och jag kan garantera ingen, i styrelsen har över huvud taget haft någon kännedom om det här. Jag blir otroligt förvånad faktiskt” säger han till SR.

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, säger att han aldrig hört talas om något liknande. “Det är otroligt anmärkningsvärt på alla sätt och vis. Det måste ju vara så att ledningen på bolaget tror på spöken och tomtar och troll och sånt” säger han till SR.

Vad kommunen ska använda de nyvunna kunskaperna till om “energierna i stadshuset” är något oklart.

Men det skulle väl ha varit väldigt pinsamt för kommunen om mediet inte hittat några spår av “energi” inne i stadshuset.

Nu är inte detta med spökjakt i den kommunala verksamheten något helt nytt.

År 2010 anlitades ett medium i Bräcke kommun för att driva ut osaliga andar från ett hem där en funktionshindrad kvinna bodde.

Flera i personalen säger att de har känt av det de kallar osaliga andar i kvinnans hem, enligt Östersunds-Posten.

Man kan naturligtvis skratta åt sådana här konstigheter. Men det är så att var femte svensk tror på spöken och att människor kan gå igen.

Enligt en SIFO-undersökning som Svenska Dagbladet beställde 2012, tror 21 procent på att “människor kan gå igen som spöken”.

1998 var det 17 procent som tror att “människor går igen som spöken”.

Vid en liknande undersökning i år tror 20 procent på sådana spöken.

Kvinnor tror på spöken i större utsträckning än män, 29 procent av kvinnorna mot 11 procent av männen.

Rolf Waltersson

You May Also Like