En tråkig syn – men snart är detta ett minne blott…

Nya EU-direktiv – en laddare till alla smartphones

Från och med 2024 vill EU se att alla mobiltelefoner, surfplattor och även kameror ska gå att ladda med en och samma laddare. Det beslutades idag på EU-nivå. De nya reglerna ska självklart gälla i alla EU-länder.

Det har gått ganska fort – det var nämligen bara ett halvår sedan som förslaget lades fram av EU-kommissionen. Nu ger alltså förhandlarna i EU-parlamentet och ministerrådet grönt ljus för förslaget.

Råttbo

Vi är säkert många som har tröttnat på alla dessa laddare som ligger överallt i våra hem – i byrålådan, på köksbordet, på golvet, på bänken osv… Och när man väl ska ha en laddare så hittar man inte den rätta i råttboet av laddare som har bildats i hemmet. Men snart är alltså detta ett minne blott.

En laddare till allt

Enligt den nya uppgörelsen måste mobiltelefoner, läsplattor och även en del annan elektronik utrustas med en så kallad usb c-port, oavsett vem som är tillverkare.

Bärbara datorer undantas tills vidare

För bärbara datorer (laptops) får tillverkarna ytterligare drygt tre år på sig att anpassa sig till de nya EU-reglerna.

I uppgörelsen ingår även att man som konsument ska kunna välja om man vill ha en laddare eller inte när man köper en ny vara. Därtill utlovas också arbete för att framöver även harmonisera trådlöst laddande i framtiden…

You May Also Like