Kung Carl Gustaf på stadsbesök hos sultanen av Brunei

Stening till döds för homosexualitet och otrohet och amputering av händer och fötter för stöld

I en pytteliten notis i dagens Eskilstuna-Kuriren, 28 mars, kan man läsar att “Otrohet och homosexualitet i Brunei bestraffas med döden från och med nästa vecka” genom en striktare tillämpning av en gammal lag. Den här nya tolkningen av lagen innebär också att “stöld kan bestraffas med att händer eller fötter amputeras”. Även otrohet kan nu bestraffas med stening till döds.

Det framgår inte av det som skrivs, men en vild gissning är att lagen i första hand vänder sig mot kvinnor. Att det är kvinnorna som straffas för otrohet – inte männen.

Brunei ligger på ön Borneo och är en “absolut monarki” som styrs av sultanen Hassanal Bolkiah, som också är landets premiärminister, finansminister och försvarsminister. Makten har gått i arv inom samma familj sedan 1400-talet. Den nuvarande diktatorn, som är den 29:e i ordningen, har styrt landet med järnhand sedan 1967. Landet är litet och hade 415 000 invånare år 2013. Där finns rikliga naturtillgångar bestående av olja och gas.

Hassanal Bolkiah kallas ibland för “blingkungen” på grund av sitt vulgära leverna i lyx och överflöd. Till exempel har han en enorm samlig lyxbilar som bland annat består av 100 Mercedesbilar och drygt 50 BMW. Därutöver äger han ett antal Ferrari, Bentley, Porsche och Lambourgini. Han har också en specialvariant av Rolls-Royce Phantom VI.

Sultanen av Brunei bekantar sig med folket

Han ägen ett flertal lyxkryssare och flygplan, bland annat 3 Boeingplan.

Men det som gör Bruneis sultan Hassanal Bolkiah lite extra intressant är att vår egen kung, kung Carl Gustaf, var och hälsade på sin “kollega” för inte så länge sedan. 2004 var Carl Gustaf på ett statsbesök till Brunei, då han bland annat passade på att hylla sultanen genom att dela ut Serafimerorden. Serafimerorden är en svensk kunglig riddarorden och Sveriges främsta och högsta utmärkelse. Vad sultanen av Brunei gjort för att förtjäna denna högsta svenska utmärkelse har jag inte lyckats få klarhet i.

I samband med statsbesöket gjorde Carl Gustaf också några uttalande som väckte en viss “uppmärksamhet”. Bland annat var vår kung imponerad av att sultanen regelbundet “reste runt bland folket i Brunei för att skaka hand med så många som möjligt”. Alltså ungefär som våran kung gör på sina “Eriksgator”. Att det i sultanatet Brunei inte bara utdelas kungliga handskakningar utan även utdelas kungliga spöstraff, var inget som kung Carl Gustaf tyckte var något att bekymra sig över.

Nu är det inte bara kung Carl Gustaf som gör bort sig genom sitt fjäskande för olika diktatorer. Även våra regeringar har dragit skam över Sverige genom att tillåta vapenhandel med samma tvivelaktiga regimer. Sverige har under lång tid sålt vapen till Brunei. Vapen som sedan “råkat” hamna i andra länder med minst lika tvivelaktiga regimer.

Under åren 2011-2015 gick ungefär en tredjedel av den svenska vapenexporten till Brunei och andra länder med likartade regimer, till exempel Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Bahrain och Oman.

Sverige inte bara hyllar och medaljerar diverse diktatorer. Vi beväpnar dem med avancerade svenska vapen.

Makten talar med kluven tunga samtidigt som det svenska stålet biter.

Rolf Waltersson

You May Also Like