Jag är en sån person som besöker bibliotek ibland. Och har då under de senaste åren sett hur bibliotekspersonalen på ett antal bibliotek tvingas (av någon beslutsfattare) gallra bort litteratur från både 1800 och 1900-talet. Senast som jag gjorde en sådan upptäckt var när jag besökte Vällingby bibliotek nyligen.
Vällingby är beläget i Stockholm, en dryg mil väster om City. Där i biblioteket låg då till min stora förvåning högvis med romaner böcker skrivna av författare från både vårt eget land och från till exempel Frankrike och Österrike. Här några exempel på romaner och novellsamlingar som vi då som besökare kunde köpa för 5 kronor: Romanen Hemsöborna och och novellsamlingen Skärkarlsliv av August Strindberg, Molnen över Metapontion och Här har du ditt liv av Eyvind Johnson (nobelpristagare 1974), På dessa skuldror av Sven Edvin Salje, Mannen utan egenskaper av österrikaren Robert Musil, De fem pärlorna av Elin Wägner, Brudarnas källa av Vilhelm Moberg och en tjock biografi om den franske författaren Emile Zola. Vidare: De tysta vittnena och Zinkpojkar av 2015 års nobelpristagare i litteratur Svetlana Alexievich, samt den förre socialdemokratiske statsministern Tage Erlanders dagböcker från 1950 och 60-talet och Kungsgatan och Stockholmaren av Ivar Lo Johansson.
Ja, listan på utgallrade böcker skulle tyvärr kunna göras mycket längre. Såna här massutrensningar av romaner har jag sett även på andra bibliotek, till exempel på Eskilstunas centralbibliotek och på Kulturhusets bibliotek i Stockholm. Som litteraturintresserad undrar man varför det slängs en massa värdefull litteratur just nu på senare år. Vi gör oss ju av med delar av vårt kulturarv!
Visst är det väl det kul att vi som besökare kan köpa en roman av till exempel Strindberg eller av Robert Musil för fem spänn, men då har ju de som kommer efteråt denna utgallring mindre urval av romaner att låna och läsa. Jag råkar också känna till att de finns bokdepåer runtom i bland annat Stockholm där stora mängder böcker ligger och väntar på att bli lästa, men dessa depåer kan väl inte vara fyllda till bristningsgränsen. Visst förstår jag också att dessa beslut att gallra ut stora mängder av böcker givetvis inte har fattats av bibliotekspersonalen på golvet. Besluten tas väl högre upp inom de kommunala byråkratierna. Och någonstans kommer säkert de politiska “sparkraven” in i bilden.
En klok person har sagt någon gång för väldigt länge sedan att det land eller det folk som inte vet något om sin historia förstår inte sin samtid och har ej heller någon framtidstro. Klokt formulerat.
Till sist kanske någon läsare av denna artikel undrar om artikelförfattaren köpte några böcker för fem spänn vid det där besöket på Vällingby biblan. Jodå jag plockade på mig några stycken romaner som jag inte hade läst. Och det finns alltid något nytt att läsa och upptäcka.
Kjell Andersson