GÖTEBORG – Carolina Hultgren står längst fram i demonstrationen.

Solidaritetsaktion för det chilenska folkets kamp mot högerstyret

Artikeln tidigare (26/10) publicerad i tidningen Internationalen.

INTERVJU

Just nu skakas Chiles borgerliga regering av protester mot högerpresidenten Sebastian Piñera. Även i Sverige har det hållits demonstrationer till stöd för Chiles folk och mot regimen. Socialisten Carolina Hultgren, som själv ursprungligen kommer från Chile, var med och organiserade en manifestation utanför Chiles konsulat i Göteborg i söndags.

– Det kom fantastiskt mycket folk, trots att vi samlades med kort varsel, säger hon till Internationalen.

– Vi kräver att president Piñera ska avgå. Han har inte kapacitet att leda landet.

Även om det framstod som om protesterna i Chile uppstod plötsligt i samband med höjningen av priserna i kollektivtrafiken, så har missnöjet jäst länge mot en rad nyliberala reformer som drabbat den fattigare delen av befolkningen hårt.

– Studenter, lärare och arbetare har protesterat länge mot privatiseringar och låga löner. Men de höjda biljettpriserna blev droppen, nu gick alla ut på gatorna, säger Carolina Hultgren,

Det har blivit mycket våldsamt i huvudstaden Santiago, men enligt Carolina Hultgren är det regeringen som skickar ut fascis­tiska gäng för att attackera demonstranterna.

– Det är inte folket som bråkar, utan banditer som får betalt av regeringen för att vandalisera och tända eldsvådor. Då kan regeringen utlysa undantagstillstånd och utegångsförbud som vid kuppen 1973. Vi vill inte ha diktatur igen, säger hon.

Per Leander

You May Also Like