Blir du lönsam lille vän. Peter Tillbergs målning från 1972 har blivit klistermärke. Foto: Rolf Waltersson.

Blir du lönsam lille vän? Även en papperskorg kan bära ett viktigt budskap

Efter dagens demonstration (den 24 okt) på Fristadstorget i Eskilstuna mot kommunledningens (S, M, C) nyliberala förslag att sälja ut och privatisera en stor del av våra kommunägda hyresfastigheter, tog jag en kort promenad längs stadens nyrenoverade promenadstråk. Den del av Kungsgatan som är gågata.

Alltid med kameran i högsta hugg och korpgluggarna på vid gavel. Man vet aldrig när man stöter på motiv som är värda att föreviga.

Jag får syn på ett “stilleben” – en överfull papperskorg med en engångsmugg och en banan i en genomskinlig plastpåse som “kronan på verket”.

Motivet symboliserar dessutom det jag skrev för ett tag sedan här i eFOLKET om dagens stress och jäkt, med snabbmat och engångsmuggar. Engångsmuggar med lock, ibland med sugrör, så att dagens moderna människa som alltid är “på språng” kan ta sitt kaffe i flygande fläng.

Man behöver inte stanna upp. Inte ens sakta ner. Allt sker i farten. Ungefär som bombplan som tankas i luften.

Knäpp, knäpp! Där sitter bilden. Folk omkring mig sneglar lite misstänksamt. Vad är det för knäppgök som står och fotograferar en papperskorg.

Sedan får jag syn på ett skamfilat klistermärke med blekt text nertill på papperskorgen:

Vad är viktigast?

Skolans vinstkrav?

Elevernas behov?

När jag efteråt, när jag kommer hem, förstorar upp bilden på klistermärket ser jag att den föreställer Peter Tillbergs klassiska målning från 1972 “Blir du lönsam lille vän?” Målningen visar 27 fjärdeklassare i en vanlig svensk skola, Korsavadskolan i Simrishamn. Med sina gråa ansikten tittar alla håglöst på sin lärare. Alla utom en. En flicka som sitter vid fönstret och tittar drömmande ut mot det gråtunga landskapet.

Peter Tillberg fick inspiration till sin målning av Peter Mosskins låt “Är du lönsam lille vän”. Det är proggruppen “Gläns över sjö och strand” och deras debutalbum från 1970.

En LP-skiva som jag har kvar i mina samlingar.

Jag är nog en av de få som över huvud taget lagt märke till detta klistermärke som sitter lågt på en papperskorg, bara någon halvmeter över gatans stenbeläggning.

Tack vara min “öppna korpgluggar” kan jag sprida frågan vidare:

Vad är viktigast? Skolans vinstkrav eller elevernas behov?

Rolf Waltersson