Det har hållits kommunalval i vårt grannland Danmark. Om vi ser på det genomsnittliga resultatets för hela landet så kan vi se förlorare och vinnare. En del partier har förlorat stora delar av sin valmanskår, en del har vunnit.
Det är viktigt att se dessa siffror som just genomsnittliga. Som vi ska se senare så varierar partierna styrka stort i olika delar av landet.
Sett över hela landet så backade det socialdemokratiska partiet med 3,9 procentenheter och landade på 28,5 procent av rösterna. Deras traditionella motståndare på den borgerliga sidan, Venstre, nådde 21.2 procent, en nedgång med 1,9 procent. Venstre är namnet till trots det största högerpartiet i Danmark.
På den borgerliga sidan växte det Konservativa partiet med 6.4 procentenheter och hamnade på 15,2.
De två socialliberala partierna Radikale Venstre och Alternativet hamnade på 5,6 (en uppgång med 1%) respektive 0,7 (minskning med 1,2%).
För de två främlingsfientliga partierna Dansk Folkeparti och Nye Borgerliga slutade det med katastrof för DF och framgång för Nye Borgerlige. Dansk Folkeparti, som varit Jimmie Åkessons förebild har nu rasat till 4,1 procent. Man mer än halverade sitt resultat! Nye Borgerlige erövrade 3,6 procent, en uppgång med 2,7 . Tillsammans har dessa rasistiska partier 7,7 procent vilket är skandalöst hög. Ännu värre är att bakom DF:s minskning ligger det faktum att de traditionella partierna Socialdemokraterna och högerpartiet Venstre tagit till sej DF:s rasistiska politik. Främlingsfientliga som tidigare lockades av DF kan nu åter rösta på sina gamla partier utan att behöva lämna sina åsikter.
Hur gick det då för de två partierna till vänster: Socialistisk Folkeparti och Enhedslisten?
Svar båda ökade med 1,9 respektive 1,3 procent. SF landade på 7,9 procent och Enhedslisten på 7,3.
Men det som idag är snackisen i Danmark är valresultatet i Köpenhamn. Socialdemokraterna har varit största parti ända sedan 1938. Så icke längre. I valet den 16 november minskade man med hela 10,3 procentenheter och landade på 17,3 procent. Största parti i Köpenhamn är nu Enhedslisten med 24,6% efter att ha ökat med 6,2. Socialistisk Folkeparti nådde 11 procent. De två vänsterpartierna är tillsammans mer än dubbelt så stora som socialdemokraterna!
Var står dessa två partier? Enklast kan väl SF beskrivas som ganska så likt det svenska Vänsterpartiet och de två nordiska partierna har vänskapliga relationer.
Enhedslisten bildades 1989 som en samarbetsorganisation för olika grupper till vänster om SF. Svenska Vänsterpartiet har sedan ett par år tillbaka relationer även med Enhedslisten.
På vänstersidan ställde också två mindre partier upp i årets kommunalval i Köpenhamn. Kommunistiske Parti fick 0,4 och Kommunisterna 0,1.
De politiska styrkeförhållandena i Danmark varierar kraftigt. På Landsbygden och i småstäder är ofta den borgerliga dominansen stor. I de större städerna och framförallt i Köpenhamn är vänstern starkare. I Köpenhamn fick de borgerliga partierna betydligt färre röster. Högerpartiet Venstre fick 7,7%, Dansk Folkeparti 1,9, Nye Borgerlige 2,1, Konservative 13,1. Samtliga mindre än riksgenomsnittet.
Trots valresultatet blir socialdemokraternas Sophie Hæstorp Andersen överborgmästare i Köpenhamn. Enhedslisten och SF hade stora framgångar men nådde ju inte 50 procent och med hjälp av de borgerliga kunde Socialdemokraterna behålla posten. Enhedslisten får två borgmästarplatser: Line Barfoed blir miljö- och teknikborgmästare och Karina Vestergård blir socialborgmästare. SF får en borgmästare; Sisse Marie Welling fortsätter som Hälso- och omsorgsborgmästare. Noteras kan att sex av Köpenhamns sju borgmästare är kvinnor.
Peter Widén