Det illsluga kommunalrådet, låtsas-socialdemokraten Jimmy Jansson, far nu ut i hotelser mot Stadsmissionen i Eskilstuna, enär denna organisation sagt sig vara beredd att handla i enlighet med det förslag som i Nya Testamentets berättelse om den barmhärtige mannen från provinsen Samarien framförts som värt att beakta och efterleva. På bilden ses även Janssons kollega, samarbetspartner och påhejare, moderaternas Jari Puustinen titta fram. Liksom Jansson lär nog nu också herr Puustinen gnissla tänder, emedan, såsom eFOLKETs Rolf Waltersson så förtjänstfullt uppdagat, hela deras listiga upplägg förefaller kunna spricka som ett troll i solsken. Den som fångat de tvåherrarna på bilden ovan är eFOLKET-illustratören och Eskilstuna-konstnären Tommy Bimman Andersson.

Skammens dag för de styrande i Eskilstuna

Från och med idag, 1 augusti, krävs det polistillstånd för att få tigga i Eskilstuna. Beslutet togs i kommunfullmäktige av en ohelig (?) allians bestående av S, M, C och SD.

Enligt information på kommunens hemsida kommer en tillståndsansökan att kosta 250 kronor oavsett om ansökan tillstyrks eller avslås.

Men det står inget om hur lång tid ett tillstånd kommer att gälla. Därför traskade jag idag in på polisstationen här i Eskilstuna för att fråga om detta.

Polisen “i luckan” hade ingen aning, så hon tillkallade en kollega, som inte heller hade någon aning. De sökte febrilt i polisens intranät, utan resultat. Det kan ju synas lite märkligt att det inte finns tydliga regler för hur lång tid ett tillstånd ska gälla, när man frågar samma dag som tillståndskravet träder i kraft.

Jag lämnade min mejladress och bad dem kontakta mig när de fått fram svar på min fråga. När jag skriver detta fram mot kvällskvisten har jag ännu inte fått något svar från polisen.

Så hittar jag intressant information på annan plats. Det är kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) som uttalar sig för TT. Ett uttalande som man refererar till i bland annat Sydsvenskan:

Vi byråkratiserar. Svensk krånglighet och byråkrati – det är så tiggeriet ska motas i Eskilstuna”, säger Jimmy Jansson, som erkänner att syftet med tiggeritillståndet är att krångla till det för den som vill tigga.

Jag hoppas att polisen kommer att tillämpa det så att ett nytt tillstånd krävs för varje dag”, är Jimmy Janssons önskan.

Medmänniskan i röd jacka på bilden ovan bör enligt Jimmy Jansson krävas på 250 kronor varje dag. Foto: Rolf Waltersson.

Fast så blir det inte, berättar Christer Sjöqvist, chef för lokalpolisområde Eskilstuna:

Nej, vår rättsavdelning har tittat på detta och gjort en policy. Tillståndet beviljas som mest för tre månader, men inte för en dag i taget”.

Den som saknar tillstånd kan få penningböter för brott mot ordningsstadgan. Antagligen 1500 kronor”, säger Christer Sjöqvist.

Stadsmissionen i Eskilstuna säger till TT att man kommer att ge hjälp och stöd till dem som vill ansöka om att tigga och som själva inte klarar “den svenska krångligheten och byråkratin”. Något som får Jimmy Jansson (S) att reagera:

Det är provocerande. Om de (Stadsmissionen) gör det så får de fundera över hur det påverkar deras anseende och varumärke. Stadsmissionen får stöd från kommunen med ett antal miljoner. Kommunens tanke med detta är att tiggeri inte är acceptabelt, säger Jimmy Jansson.

Man måste fråga sig om detta ska tolkas som ett direkt hot från Jimmy Jansson. Om ni hjälper tiggarna att söka tillstånd så kommer kommunen att svara med minskat eller indraget kommunalt bidrag till Stadsmissionen!!!

Tiggeriet är inte en framkomlig väg för att försörja sig”, säger Jimmy Jansson.

Så är det naturligtvis. Ingen tycker att någon ska behöva tigga för sin försörjning, oavsett om man är fattig rom från Rumänien eller om man är fattig svensk. För vi ser att antalet svenska tiggare också ökar. Att tiggeri nu ökar även bland svenskar hänger naturligtvis ihop med att klyftorna mellan fattiga och rika ökar.

Tiggeri är inget nytt fenomen. I århundraden har tiggeri varit ett etablerat försörjningssätt i Sverige. Tiggeri har funnits så länge det funnits fattigdom, säger historieprofesson Dick Harrison.

Rolf Waltersson

PS. Precis när jag skrivit det här inlägget klart fick jag mejl från polisen som droppade in kl 16:04:

Hej!

Angående din fråga om hur länge tillstånden för passiv penninginsamling gäller så har jag fått svar att tillstånden gäller i 3 månader

Veronica Bjelkemark

Administratör

Reception/Eskilstuna

Stadsmissionens soppkök utanför Klara Kyrka i Stockholm. Foto: Rolf Waltersson.

 

You May Also Like