Serieledande Hammarby vann mot AFC

Drygt 1500 åskådare hade tagit sig till Stiga Sports Arena i Eskilstuna för att se mötet mellan AFC och Hammarby i Svenska Futsalligan. Det var gästerna som drog det längsta strået genom att vinna med 5-3. Det innebär att Hammarby befäster sin serieledning.

Futsal skiljer sig ganska rejält mot vanlig fotboll, här handlar det mycket om teknik och kvicka fötter, jag tror knappast att Andreas Granqvist kommer att slå sig fram i den här sporten efter att han lagt gräsdojorna på hyllan. När futsal väl tänder till är det underhållande att titta på, till och med riktigt fascinerande.

Det var hemmalaget som tog en tidig ledning i matchen, något orättvist kanske eftersom Hammarby var det lag som inledde starkast. Det dröjde dock inte länge innan kvitteringen kom och när första halvlek var slut hade Hammarby vänt till ett 3-1 överläge ivrigt påhejade av ett hyfsat stort bortafölje på läktaren.

Trots att Hammarby även gjorde 4-1 i andra halvlek kom det att bli riktigt spännande. AFC lyckades äta sig in i matchen och med 6 minuter kvar stod det helt plötsligt 3-4. Dessutom hade Hammarby fyra fouls, en till och AFC hade fått en straff. Men Stockholmarna kunde hålla undan och även göra ett helt avgörande 3-5 mål inför en euforisk bortapublik.

Futsal är kul att titta på men jag måste verkligen kritisera AFC som förstör alla försök till att skapa stämning på läktarna genom att spela hög musik vid varje spelavbrott. AFC hade en liten klack och det var gott om Bajenfans på plats. Med andra ord upplagt för fin stämning. Men hela upplevelsen förstördes av musiken. Jag var ärligt talat nära på att gå hem bara några minuter in i matchen.

AFC lär aldrig få någon läktarkultur om det här ska fortgå. Låt supportrarna stå för stämningen istället för att kopiera något amerikanskt koncept, det blir bara outhärdligt och pinsamt. Då räknar jag även in speakern.