Foto: Tim Mossholder /Unsplash.

SD vill finansiera mer pengar till skolan genom att dra ner på biståndet till fattiga länder

Jag lyssnade på P1 och en debatt om skolan mellan Nooshi Dadgostar (V) och Jimmie Åkesson (SD).

Nooshi framhöll att det i grunden är den världsunika svenska marknadsskolan som är problemet. En marknadsskola där eleverna och föräldrar alltmer ses som kunder. Att vi har en segregerad skola med betygsinflation som innebär att hela systemet är på väg i helt fel riktning, samt att vinstuttag i aktiebolagsdrivna “friskolor” innebär att skattepengar avsedda för skoleleverna tas ut som aktieutdelning till ägarna.

Nooshi menade också att mer resurser behövs. Fler lärare och fler behöriga lärare. Mindre klasser eller kanske två lärare i varje klass där elever behöver extra stöd. Likaså mer specialresurser när det gäller elevvårdande insatser; “Vi vet ju att det är många barn och unga som mår dåligt”

Åkesson talade mest om “ordning och reda” i klassen och att lärarna måste få större befogenheter att ingripa mot “störande” elever. Han kritiserade också, kanske helt riktigt, att lärarna i alltför stor utsträckning “fyller i blanketter” i stället för att undervisa.

Han menade att de låga resultaten för svensk skola i Pisa-undersökningar beror på att vi har “så många invandrarelever som drar ner resultatet därför att de inte kan svenska”. Om vi räknade bort dessa invandrarelever skulle svensk skola stå sig bra, menade Åkesson.

Som vanligt är allt elände invandrarnas fel. Eller så är det “bögarnas fel” som i den vassa satiriska sångtexten av Henrik Dorsin.

Liksom Vänsterpartiet vill även Sverigedemokraterna att skolan ska få mer pengar. Men här skiljer som partierna åt på ett livsavgörande sätt.

SD vill finansiera mera pengar till skolan genom att kraftigt skära ner på biståndet till fattiga länder, men även flyktingmottagandet SD vill även dra ner kraftigt på den “flummiga klimatomställningen som innebär bortkastade pengar”:

“Det är alltså svältande barn i det krigshärjade Jemen som ska betala priset”, replikerade Nooshi Dadgostar.

Åkesson gav igen med att påstå att det inte har någon betydelse vilka som äger skolorna och att det mest är “symbolpolitik” att ge sig på aktiebolagsskolorna. “Det viktiga är att det är hög kvalité på undervisningen”.

Lyssna:

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like