Saudiarabien avrättar allt fler – Sverige fortsätter sälja vapen som om ingenting hänt

Jag hörde på nyheterna P1 att Saudiarabien redan under det här året har avrättat dubbelt så många som hela förra året.

Fram till nu i år har man avrättat 138 människor. Det kan jämföras med 69 avrättningar 2021. Året innan var antalet avrättningar “bara” 27.

Saudiarabien ligger på fjärde plats i världen när det gäller avrättningar:

  1. Kina
  2. Iran
  3. Egypten
  4. Saudiarabien
  5. Syrien

Dödsstraff i Saudiarabien genomförs ofta genom halshuggning. Ibland är avrättningarna offentliga och har blivit något av en “folkfest”.

Samtidigt som dessa avrättningar pågår fortsätter Sverige att exportera vapen till Saudiarabien. Vapen som använda av den saudiledda koalitionen som är stridande parter i kriget i Jemen. Ett krig som i skuggan av Ukraina blivit i det närmaste helt bortglömt.

Största “mottagare” av svenska vapen är Förenade Arabemiraten som också är inblandat i Jemenkriget. Även Saudiarabien intar en tätposition när det gäller att köpa vapen från Sverige.

Av grafen från Svenska Freds över länder som köper svenska vapen har det varit en kraftig ökning de senaste åren till länder som kalla “delvis ofria” markerat med gult, och “ofria” markerat med rött. “Ofria” är väl diktaturer om man ska tala klarspråk. Och “delvis ofria” är väl länder som styrs av despoter och som knappast kan kallas demokratiska. Till exempel Turkiet och Ryssland.

Förra året, 2021, gick nästan hälften av den svenska vapenexporten till dessa “ofria” och “delvis ofria” länder.

Men nu hamnar allt det här i skuggan av Sveriges Nato-ansökan och kryperiet för Turkiet för att vi ska få Erdoğans välsignelse som Nato-medlem. En halv- eller heldiktatur som Turkiet ställer krav på en demokrati som Sverige. Det borde väl vara tvärtom. Hur kunde det bli så här?

PS. Jag vill ännu en gång påminna om punkt 70 i januariavtalet mellan S, Mp, C och L:

De fyra partiernas principiella inställning är att inte godkänna vapenexportaffärer till ickedemokratiska länder som deltar militärt i Jemenkonflikten så länge konflikten pågår”.

Detta löfte var inte ens värt pappret det var skrivet på. Vapenexporten till dessa länder rullade på, nu i ökad takt, som om ingenting hänt.

Lästips:

You May Also Like