Bild: Peggy_Marco / Pixabay.

LO:s ordförande Susanna Gideonsson tycks ha problem med procenten

Vid lördagsintervjun med LO:s ordförande Susanna Gideonsson i Sveriges Radio P1 kom naturligtvis frågan om kommande avtalsrörelse upp.

LO har ju gått ut med ett krav på 4,4 procent, det så kallade “märket”, för alla medlemmar samt en låglönesatsning för medlemmar som har riktigt usla löner.

I praktiken innebär 4,4 procent en lönesänkning eftersom inflationen ligger runt 10 procent. Nu säger LO att man nöjer sig med det för att inte driva upp inflationen.

Nu vill Susanna Gideonsson att (löne)höjdarna i samhället tar motsvarande ansvar genom att också nöja sig med 4,4 procent:

Skulle till exempel de 20 största börsnoterade bolagen säga “Jajamensan, vi är beredda att ta vårat ansvar, alla våra ersättningar och arvoden, oavsett om det gäller vd:ar eller andra, kommer vi att hålla oss till märket”.

Samma sak med politiken, om Kristersson skulle gå ut och säga, “Nu uppmanar vi våra myndigheter och statliga bolag, generaldirektörer och vd:ar, att hålla sig till märket”, då skulle det vara en signal om att nu tar vi i hand på att nu får vi ner inflationen i Sverige och vi gör det gemensamt. Det är inte så att det bara är LO:s löneökningar som skulle riskera att spå på inflationen”.

—säger Susanna Gideonsson i lördagsintervjun.

Jag tar det en gång till, det jag skrivit tidigare. Om låg- och högavlönade får samma procentuella lönehöjningar, blir det i kronor mycket mera till de högavlönade, och löneklyftorna mellan fattig och rik ökar ännu mera.

Medellönen för LO-medlemmar ligger på 28 000 kronor i månaden. Med 4,4 procent löneökning blir det 1 232 kronor mera i månaden.

Tar vi en höjdare med 1 miljon i månadslön blir 4,4 procent en löneökning med 44 000 kronor i månaden.

Och hur skulle 4,4 procent slå mot Susanna Gideonssons egen lön? Hona hade en månadslön på 112 294 kronor i månaden år 2020. Nu är det nog högre. 4,4 procent skulle ge Susanna Gideonsson 4 941 kronor mer i månaden.

Lönen som statsminister är 184 000 kronor i månaden. Med 4,4 procent skulle Ulf Kristersson kunna kvittera ut 8 096 kronor ytterligare per månad.

Och hur ser det ut för vd-arna i de statliga bolagen? Mest tjänar vattenfalls VD Anna Borg som har har 1 119 500 kronor i månaden (2020). Men hon är inte anställd utan jobbar på nått slags kontrakt vad jag förstår.

Tittar vi på de anställda VD-arna så toppar PostNords Annemarie Gardshol med en månadslön 2020 på 708 333 kronor i månaden, vilket var en höjning med 21 procent från året före.

För att göra det ännu tydligare:

Om låg- och högavlönade får samma procentuella lönehöjningar, blir det i kronor mycket mera till de högavlönade, och löneklyftorna mellan fattig och rik ökar ännu mera.
4,4% på: = (kronor) Not.
28 000 1 232 (Snittet för LO-medlemmen)
112 294 4 491 (Lönen för LO:s ordförande 2020)
184 000 8 096 (statsministerarvodet)
708 333 31 167 (Lönen för PostNords VD)
1 000 000 44 000 (En ganska “normal” direktörslön för ett storbolag)

Alla inser hur bedrägligt det är att prata procent i ställer för kronor. Ja kanske inte alla. Susanna Gideonsson tillhör de som tycks ha problem med procenten.

Därutöver tycks LO:s ordförande ha lite problem med vad som är orsak och vad som är verkan i det här fallet.

Inflationen har stigit med runt 10 procent trots att lönerna inte har ökat. Så att skylla inflationen på lönerna är inte hela sanningen.

Och är man “nöjd” om alla nöjer sig med 4,4 procent i lönehöjningar (förutom låglönesatsning för de med de mest usla lönerna), betyder det att man är nöjd med att löneklyftorna i samhället ökar kraftig. I alla fall om man räknar i kronor.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like