Foto: Rolf Waltersson.

Rustningsraseriet – satir i tidningen Naggen 1913

För några år sedan lyckades jag komma över ett antal nummer av skämt- och satirtidningen Naggen, som gavs ut åren 1913-1922.

Jag har skrivit om Naggen i ett tidigare inlägg här i eFOLKET: “Naggen. Sveriges olydigaste skämttidning”. (se lästips).

Nu sitter jag och bläddrar i Naggen från oktober 1913, året innan första världskriget bröt ut. Den militära kapprustningen var i full gång. Satirbilderna har den träffande rubriken “Rustningsraseriet”.

Rustningsindustrin: “Min herre. Er granne har köpt massor med vapen. Var på er vakt. Köp genast.”

Naggen hade udden riktad mot såväl kapitalismens orättvisor och militarismen. Jag tror det är Ivar Starkenberg som gjort de här satirbilderna i Naggen. Det ser ut så av bildstilen och även signaturen uppe i högra hörnet tyder på det.

“Köp för guds skull mera krigsmateriel. Er granne har nyss rustat fruktansvärt!!!”

De här fyra satirbilderna om Rustningsraseriet är minst lika aktuella idag då vi ser hur det går en ny våg av kapprustning över i stort sett hela världen. Alla som anammar det militaristiska tänkandet säger att man rusta för fred.

“Nu ä jag här igen! Värderar ni er självständighet måste ni absolut köpa mera. Er granne har köpt för millioner!!!”

Jag delar inte den uppfattningen. Jag tror inte att mera vapen garanterar freden — snarare tvärtom — det hotar freden. Alla pengar, alla resurser och all tankeverksamhet som nu satsas på militär kapprustning skulle göra mycket mer nytta om man i stället satsade att utrota det som i grunden är orsakerna till konflikter och krig.

– “Jag vill bara säga er att er granne…” o.s.v.

PS. Det är väl en tillfällighet, men ser ut som en tanke. Just när jag skrivit det här inlägget ser jag i nyhetsflödet på datorn att Polen ska köpa långdistansrobotar av USA för 100 miljarder kronor.

Lästips:

Rolf Waltersson.

You May Also Like