Salad Hilowle ur videoverket “Vanus Labor”…

Salad Hilowle ställer ut på Eskilstuna Konstmuseum

Salad Hilowle gick ut Konsthögskolan i Stockholm så sent som år 2020 och har hyllats brett sedan dess. I utställningen “Enighetens färd” på Eskilstuna Konstmuseum visas hans uppmärksammade film Vanus Labor tillsammans med skulpturer, objekt och foton.

Synar tystnaden i svensk konsthistoria

Salad Hilowle gick ut Konsthögskolan i Stockholm så sent som år 2020 och har hyllats brett sedan dess. Han har mottagit flertalet utmärkelser, medverkat i en rad utställningar samt synts i en mängd intervjuer i olika medier. Hilowle är född i Mogadishu i Somalia, men uppvuxen i Gävle. Med utgångspunkt från sin egen biografi och uppväxt undersöker han arkivmaterial utifrån den afrikanske diasporan.

– Snarare än att direkt representera eller “tala för” någon, handlar det om att etiskt-poetiskt låta de spår av liv som finns i arkivets marginaler eka i samtiden och ge dem en slags värdighet, säger konstnären själv.

I sin konstnärliga praktik synliggör Hilowle marginaliserade och bortglömda historier. Historier som tillhör vår gemensamma konst- och kulturhistoria, men som förblivit dolda. Dessa historier ges liv, tolkade genom Hilowles finstämda och poetiska förmåga att berätta. Han rör sig fritt över olika medier och låter åskådaren ta del av hans perspektiv och upplevelser – både de personliga, men även de som ekat tyst i arkiven. På så sätt skapar han nya tolkningsmöjligheter och öppnar upp för nya insikter.

Enighetens färd – en utställning i två steg

Utställningen på Eskilstuna Konstmuseum sker i två steg. I utställningshallen visas Salad Hilowles uppmärksammade film Vanus Labor tillsammans med skulpturer, objekt och foton. Sista helgen av utställningen, 25 till 27 augusti, är det premiär för performanceverket “Enighetens färd”.

Modellstudie på Pierre Louis Alexandre konstnären Ferdinand Stoopendaal.

Svensk koloni som bedrev slavhandel

“Enighetens färd”, som också är titeln på utställningen, syftar på det första handelsfartyget som gick från Sverige till Saint-Barthélemy, ön i Karibien som var en svensk koloni i nästan 100 år (mellan åren 1784 till 1878). Där bedrevs slavhandel fram till 1830. Hilowle har i sitt arbete hittat transkriberingar från 1788 av dans och sång från Saint Bartélemys svarta befolkning. I samarbete med musiker och dansare tolkar han detta textbundna arkivmaterial och ger på så sätt såväl historien som människorna liv, hjärta och själ.

Performanceverket “Enighetens färd” är uppdelat i tre delar. Premiär för verkets första del sker på Eskilstuna Konstmuseum som finissage av utställningen.

Salad Hilowle

Salad Hilowle (född 1986) är idag bosatt och verksam i Stockholm. Han har studerat vid Konsthögskolan i Stockholm, Konstfack, Linköpings Universitet och Glendale Community Collage i Los Angeles. Han är också nominerad till Årets fotobok 2023 för sin nyutgivna bok Halima om de sina. Han blev årets alumn 2022 vid Linköpings Universitet och nominerades samma år till Dagens Nyheters kulturpris. Som nyexaminerad från Konsthögskolan i Stockholm år 2020 erhöll han det prestigefyllda Bernadottestipendiet för “hans arbete med att synliggöra människor med afrikanskt ursprung i svensk konsthistoria”. Han har också uppmärksammats med stipendier för sina kortfilmer – år 2017 för Brev till Sverige av Stiftelsen Syskonen Karin och Erik Engmans stipendiefond, och 2015 då han belönades med Filmstadens kulturstipendium för Erinra.

Salad Hilowles nyutgivna bok, Halima om de sina.

Vernissage

Vernissage för utställningen “Enighetens färd” äger rum lördagen den 18 mars klockan 12.00 på Eskilstuna Konstmuseum. Klockan 13.00 blir det musikframförande med monolog från verket Vanus Labor. Medverkande: Christoper Cook (kompositör, libretto), Esther Kirabo (sång) och Salad Hilowle (monolog, libretto). Klockan 14.00 äger själva invigningen rum och det blir samtal med konstnären. Vernissagen pågår sedan fram till klockan 16.00. Museet bjuder på dryck och tilltugg i samband med vernissagen.

Utställningen pågår sedan fram till och med den 27 augusti.

Eskilstuna Konstmuseum i Munktellstaden.

Läs också:

Utställning om skogen invigs på Eskilstuna Konstmuseum

You May Also Like