The River – verk av Ellen Ehk Åkesson (Foto: Markus Åkesson)

Ellen Ehk Åkesson ställer ut Wonderland på Eskilstuna Konstmuseum

Skogen är Ellen Ehk Åkessons främsta inspirationskälla, och i utställningen Wonderland visar hon skulptur i brons, glas och keramik med skogens mystik som tema. Det centrala verket i utställningen är installationen The River, där Ehks släta keramiska stenar gestaltar en stilla flodbotten. Verket är ett samarbete med ljudkonstnären Jan Carleklev, som i dialog med Ellen Ehk har skapat ljudverket The Unknown Forest, vilket balanserar på gränsen till tystnad och uppmanar besökaren att skärpa sina sinnen.

Ellen Ehk Åkesson

Ellen Ehk Åkesson, född 1976 i Nybro, är utbildad vid bland annat HDK-Valand i Göteborg och Capellagården på Öland. Hon har sin ateljé i det före detta glasbruket Pukeberg och arbetar även som konstnär på Orrefors Kosta Boda, i glasbruket i Kosta. Med Småland som bas har Ellen Ehk Åkesson ställt ut över hela världen.

Ellen Ehk Åkesson

Carl-Axel Valéns konststipendium

Ellen Ehk Åkesson är också årets mottagare av Carl-Axel Valéns Konststipendium. Carl-Axel Valéns Stiftelse bildades år 2006 av gallerist Carl-Axel Valén (1928—2010) och verksamheten förlades i Eskilstuna. Stiftelsen har sedan dess sin hemvist på Eskilstuna Konstmuseum. Stiftelsens syfte är att stödja utbildning och/eller vidareutbildning av konstnärer och konsthantverkare verksamma i Sverige. Stipendiaterna utses av stiftelsens styrelse och går därmed inte att söka. Tillsammans med ett stipendium erbjuds konstnärerna att ställa ut på Eskilstuna Konstmuseum – vilket nu alltså sker.

Invigning och stipendieutdelning sker lördagen den 22 oktober klockan 14.00. Utställningen pågår sedan fram till den 29 januari 2023.

Eskilstuna Konstmuseum (Foto: Eskilstuna Kommun)

Läs också:

You May Also Like