Sabotörer mot kampen för Moder Jord.

Forskarna i FN:s Panel angående Klimatförändringar (IPCC) har ju i veckan lagt fram en rapport där man slår fast att målet att begränsa den genomsnittliga temperaturhöjningen till två grader måste korrigeras. Forskarna menar att högsta gränsen måste vara en och en halv grad. Ytterligare en halv grad utöver det kommer nämligen att innebära en katastrofal förändring. Omställningen måste börja nu utan fördröjning menar forskarna. Det positiva är att teknologin redan finns. Solkraft vindkraft etc. Men omställningen måste ta fart och bli allmän. Utfasningen av fossila bränslen måste gå fort. 2050 måste den vara genomförd.

Klimatförändringen är ju ingen nyhet. Den globala uppvärmningen har varit känd i flera årtionden. Men de som har den ekonomiska, teknologiska och politiska makten har inte agerat eller agerat patetiskt litet.

Varför? Ja låt oss höra vad till exempel Australiens vice premiärminister i landets liberala regering har att säga om IPCC-rapporten. Australien är en stor kolproducent.

Michael McCormack, sabotör.

Michael McCormack heter han, och han slår fast att hans regering inte kommer att ändra sin politik bara för att någon kanske påstår att någon slags rapport är något vi borde följa och rätta oss efter.

Ett absolut skandalöst sätt att svara på en samlad vetenskaps slutsatser. Men här har vi lösningen på varför inget har hänt när det gäller omställning. Svaret är profitintressen. 60 procent av Australiens energi kommer från kolet. Australien exporterar stora mängder kol framförallt till Kina.

Australien tillhör dom av klimatförändringen hårdast drabbade länderna, och har fått utstå långa perioder av torka. Men det hjälper inte. Dom som gör pengar på de fossila bränslena, och politikerna som representerar dessa intressen, struntar fakta och låtsas inte se det som vi alla kan se.

McCormacks svar påminner om Jimmie Åkessons attityd när det gäller extremvärmen i Sverige: “Man kan inte byta politik på grund av vädret”.

Dom som har den ekonomiska makten, storföretagen har sina kortsiktiga vinster som ledstjärna. Men vi kan inte låta vårt jordklot förstöras bara för en liten rik minoritet skiter i att göra det nödvändiga. Storföretag och banker måste föras över i folkets ägo och ställas om till en produktion som inte ödelägger betingelserna för våra liv. Dom välbeställdas och superrikas konsumtion tär på vår jord. Dom måste befrias från sitt destruktiva överflöd.

Politiker som McCormack och Åkesson måste röstas bort och ersättas med representanter för oss vanliga arbetande.

Vi får tacka McCormack för att han på ett tydligt sätt visat var problemet med utebliven handling ligger.

Peter W.

You May Also Like