Annika Strandhäll. Skärmlipp från s-kvinnor.se

S-kvinnor säger nej till Nato

S-kvinnor säger nej till Nato”, är rubriken i Expressen 3 maj 2022.

Expressen skriver vidare:

“S-kvinnors förbundsstyrelse i Socialdemokraterna säger nej till Nato. Detta bekräftar ministern Annika Strandhäll för SvD. Sverige bör vara militärt alliansfritt och stå utanför Nato”.

I Expressens artikel citeras Annika Strandhäll:

“S-kvinnor har en lång historia och kamp i frågor som handlar om fred, nedrustning, avspänning och militär alliansfrihet och vi har i förbundsstyrelsen landat i att fortsatt vila i våra kongressbeslut att Sverige bör vara militärt alliansfria och stå utanför Nato”.

Annika Strandhäll valdes till ordförande för Socialdemokratiska Kvinnoförbundet i oktober 2021. Hon sitter även i regeringen där hon är klimat- och miljöminister.

Om nu socialdemokraterna landar i ett ja till Natomedlemskap efter sina så kallade dialogmöten hamnar ju Annika Strandhäll i en minst sagt “delikat” och kluven situation.

Tidigare har SSU sagt nej till Nato, med den något udda uppfattningen att man i stället vill ha en militarisering av EU som alternativ.

Även det socialdemokratiska sidoförbundet Tro och Solidaritet, tidigare Broderskapsrörelsen, står fast vid ett nej i Nato-frågan.

Att frågan är “känslig” för socialdemokraterna, som ju är djupt splittrade, visades med all tydlighet vid 1-maj i Ystad. Jea Jonsson ville gå med i tåget med sitt egenhändigt gjorda plakat med texten “Nej till Nato”. Det fick hon inte, hon blev bortmotad.

Om detta kan man läsa i ETC under rubriken: S stoppade Natokritik i första maj-tåg: “Arg och ledsen”.

I ett senare inlägg i ETC kan man läsa att Jea Jonsson, efter en del diskuterande med S-ordföranden i Ystad fick gå med i tåget – men bara om hon gick längst bak i tåget.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like