Bildskapare: Chicken on line / Pixabay.

Ryska oppositionen mot Putin oenig om förhållningssätt gentemot Prigozjin

Den tidigare oligarken, numera Putin-kritikern i exil, Michail Chodorovsky, uppmanar det det ryska folket att ta upp vapen och ge understöd åt legoknektbossen Jevgenij Prigozjin.

Chodorovsky förklarade nyligen, i samband med ett framträdande inför EU, att han också såg den med nazism förknippade legionen “Frihet för Ryssland” som en lierad. En centralfigur bakom “Frihet för Ryssland” är den tidigare vicepresidenten för Gazprombank, Igor Volobujev. Legionen har nyligen genomfört väpnade aktioner inne i Ryssland, och dess ledning har förklarat att målet är att med våld störta Putin-regimen.

Andra inom oppositionen ser inte alls ett stöd till Prigozjin som aktuellt. Kiro Jarmisj, en talesperson för Aleksej Navalnyjs oppositionella rörelse, stämplar Prigozjin som hycklare när denne påstår att han vill göra upp med “korruption och byråkrati”.

För den socialistiska oppositionen, företrädd av Aleksej Sashnin, är ett stöd till Prigozjin lila uteslutet som ett stöd till Putin. För Ryssland internationalistiska socialister är folklig rörelses självmobilisering, utan varje beroende av några militarister eller grupperingar inom den nuvarande “eliten”, den enda vägen för Ryssland.

24 juni 2023, kl: 14.50

You May Also Like