Riksdagsledamoten Sara Karlsson (S) från Eskilstuna lämnar sin plats i protest

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Sara Karlsson från Eskilstuna har idag (18-05-04) meddelat att hon lämnar sin plats. Hon har tidigare beslutat sig för att inte kandidera inför nästa mandatperiod.

Sara Karlsson anses tillhöra det socialdemokratiska partiets vänster. Nu gör hon klart att partiets högerkurs, särskilt i frågan om bemötandet av flyktingar och skyddssökande immigranter, passerat en gräns som som hon ser som ”stora kliv mot  en avgrund”.

Till medierna har hon sagt att hon inte just nu vill kommentera frågan om hon helt och hållet skall lämna partiet.


Sara Karlssons meddelande om sin avgång, publicerat på Facebook:

Kommer ni ihåg för några år sedan när vi förfasade oss över utvecklingen i Danmark? Och hur vi sa att det där ska vi inte låta hända i Sverige?

Well. Det hände.

Ni kommer kanske också ihåg löftena om att den tillfälliga lagen skulle vara tillfällig. Att det var så stödet för skärpningarna byggdes, att vi skulle gå tillbaka sen. Men att vi var några som varnade och sa att politiken inte är statisk och att saker – retorik, politik, värderingar – förändras.
Att vi riskerade förändras.

Det hände också.

Och med dagens utspel tar vi stora kliv mot det jag ser som en avgrund. Fortsatt urholkning av asylrätten. Avskaffad rätt till skola för barn – barn! – som inte har rådighet över sin situation. Och så idén om centrala ankomst- och avresecenter. Det är enligt Löfven “inte säkert att man måste låsa in människor varje natt men i alla fall att man har en begränsad geografisk yta eller en anmälningsplikt”. Läger. Kontroll. Frihetsberövanden.

Det är en mycket obehaglig utveckling och det har gått så fort.

För mig har detta nu nått en gräns för vad jag kan vara en företrädare för. Och jag känner mig väldigt osäker på hur långt man är beredd att gå – finns det ens en gräns? Vi brukar prata om att förändra inifrån. Men nu är det valår och förväntningarna är att man bara ska hålla käften, bita ihop och knacka dörr. Det kan jag inte.

Därför gör jag nu både mig och partiet en tjänst och lämnar mitt uppdrag som riksdagsledamot.

Sara Karlsson

You May Also Like