Nuvarande kungens farfars farfar med familj. Borde ha abdikerat.

Republikanska föreningen: Det är skamligt att ha en antidemokrat som symbol för vårt land

Kändisparet Harry och Meghan Windsor kliver åt sidan från sina plikter i kungahuset i Storbritannien. Även i Sverige har nyligen små avsteg från den odemokratiska kvarleva som monarkin utgör förevarit – att en kristen familj ärver det offentliga ämbetet som Sveriges statschef.

– Detta system är motsatsen till allt vad det moderna Sverige står för; demokrati, jämlikhet och egna prestationer. Även om det här är ett steg i rätt riktning måste de “kungliga” avsäga sig sina titlar och privilegier om de vill bekänna sig till demokratins värderingar, säger Republikanska föreningens ordförande Ulf Bergström.

Han framhåller att Carl Gustaf och Silvia verkar bekväma med alla kungliga formaliteter, men att det blir allt tydligare att de yngre generationerna inte trivs med att vara avskurna den frihet som vanliga medborgare har.

– Vi kan inte längre blunda för att det är skamligt och skadligt att ha en antidemokrat som symbol för vårt land, som vägrar att acceptera alla medborgares lika värde och offentlighetsprincipen. Ska Sverige vara en modern, rättvis demokrati där vi respekterar alla medborgares lika värde kan vi inte längre ha ett kastsystem med A- och B-människor i grundlagen, säger Ulf Bergström.

Tommy Jansson

Länk:

You May Also Like