eFOLKET fick en pratstund med Kenth Sandberg, Ordförande i Barva hembygdsmuseum.
När har ni öppet?
– Vi öppnar den 25 Maj klockan 11:00-15:00. Det har vi alla lördagar fram till 7 September.
Vad för projekt har ni nu på gång?
– Just nu vi har gjort dom flesta projekten som vi hade på gång färdiga. Men det vi håller på med nu, är att jaga medel för en utbyggnation. En fristående byggnad till museet. För vi har ordning på det mesta. Tidigare har vi gjort gärdsgården runt om hela museet plus att vi har byggt utrymningstrappan på utsidan från övervåningen.
Har ni någon dokumentation om museet här?
– Vi har ett arkiv där uppe där man kan hitta det mesta, om alla gårdar ut på bygden här på socken. När vi har öppet, så lägger vi fram pärmarna så kan dom titta i dom. Det står till exempelvis “A till B” på pärmsidan, dom kan gå efter det när dom tittar efter namnet på någonting eller efter ett ställe. På det viset får dom bläddra i dom pärmarna.
Under vilken tidsperiod är arkivet på?
– Det finns alltså dels av det som är daterat en bra bit bakåt till början av 1800-talet. Sedan finns det andra papper som jag tror inte ligger där i gårdsarkivet som man säger, utan i andra pärmar som vi har. Dom papperna går tillbaks till slutet av 1600-talet tror jag det var.
Vad är det för sorts papper?
– Jaa, det kan jag inte svara på, på rak arm, men jag vet att en del papper ska gälla gårdarna. Alltså hur det var, vilka som bodde var, vad för ena det var, hur stora gårdarna var, vad för inventarier dom hade å såna saker. Man skulle kunna säga, en liknande bouppteckning.
Hur startade museet?
– Själva museet startade dom 1993 om jag inte minns helt fel. Då fick vi hit den här byggnaden som vi sitter i nu.
Har hembygdsföreningen legat på samma ställe?
– Ja, den har varit här på bygdegården så att säga. Då var det bara en vanlig hembygdsförening kan man väl säga. Då hade vi inte direkt några lokaler. Själva hembygdsföreningen har funnits sedan 1923.
Hur får ni in information till er?
– Ja, det får vi via nätet och folk som kommer hit. Vi har faktiskt haft PRO här ett par gånger, en del som har varit med där kommer med viss information också. Så den kommer från flera olika håll kan man säga.
Håller ni på och digitaliserar den information ni har?
– Ja.
Har ni något samarbete med andra museum?
– Inte så specifikt, hon som är föreståndare för Eskilstuna Stadsmuseum har varit här ute en gång. Vi har tänkt oss att försöka få ett samarbete med dom. Det är det närmaste vi har kommit i samarbete med Eskilstuna Stadsmuseum.
Den utrustning ni har, kommer den uteslutande från Barva?
– Nej det gör det inte, 96% är från Barva, 4% är från socknar utanför. Det mesta av utrustningen kan du ta ut och använda, men du kan får smörja upp dom lite och sådana saker. Men det mesta kan du ta ut och använda.
Har ni visning av utrustningen och hur den fungerar?
– Det har vi. Vi guidar runt folk här. På så vis talar vi om hur det fungerar och om de har frågar och är fundersamma, så talar vi om för dom vad det är och vad det används till – för det är många, som liksom inte vet vad det är för något och då ställer man sig och förklarar.
Det ni visar här är det allt ni har?
– Vi har lite grann stående på olika ställen runt om i bygden, för vi har inte plats med mer här.
Hur många medlemmar har ni?
– Vi är 72 stycken medlemmar. Ungefär 90% är här från bygden, andra är från lite utanför. Några bor i Torshälla och Eskilstuna, sen kommer ett par stycken från Stockholm.
Berätta lite om området runt här?
– Muséet äger vi själva, sen har vi stiftelsen som har bygdegården och byggnaderna här som dom håller i. Sen har vi något som heter Barvabygden det är dom som ordnar arrangemang och tillställningar. Dansen är det Gideonsberg som håller i på torsdagar. Det är även dans vissa söndagar, men det står på nätet. Sen har du Barva IF som håller i bilbingo på måndagar. Det är en hel del.
Text och foto:
Håkan Segerberg