Radiolyssnarna nåddes under den tidiga lördagsmorgonen av det dystra beskedet att den folkkäre artisten Lasse Berghagen hade gått ur tiden – något senare dementerade man uppgifterna och bad om ursäkt…

Reklamradion dödförklarade under lördagen Lasse Berghagen i sin nyhetssändning – dementerade senare uppgiften och bad om ursäkt

Klockan åtta på lördagsmorgonen nåddes många radiolyssnare av beskedet att den folkkäre artisten Lasse Berghagen hade dött. Bland annat på Sveriges näst största radiokanal, Mix Megapol, men också andra kommersiella stationer som exempelvis NRJ och Rockklassiker gick ut med det dystra beskedet. I senare nyhetssändningar gick man dock ut och dementerade uppgifterna och bad samtidigt om ursäkt.

I nyhetssändningen rabblade man upp saker som Berghagen gjort under sitt liv och slutligen berättade man hur gammal han blev. I en senare nyhetssändningen hette det i stället att: “Lasse Berghagen ligger fortfarande nedsövd efter en hjärtoperation, men har inte avlidit”.

Felet kom från TV4

Den felaktiga nyheten kom ursprungligen från TV4 som i sin tur säljer sina radionyheter vidare till Bauer Media som sedan skickar ut nyhetssändningen till flera olika kommersiella radiostationer i Sverige – bland andra Mix Megapol.

– Det stämmer att det gick ut en nyhetsfeed som producerats av TV4 hos oss. Det är fruktansvärt att det skett, men det stämmer att det har sagts, säger Anna Chrona, kommunikationschef på Bauer Media som äger radiokanalen.

Bauer Media kommer nu att göra en utredning för att säkra att något liknande inte ska kunna hända igen.

– Det kommer att göras en utredning för att stoppa att det här kan hända i framtiden. Det är visserligen TV4:s nyhetsfeed, men det är vår sändning, säger Anna Chrona till Aftonbladet.

Helautomatiserad teknik

Enligt Fredrick Malmberg, nyhetschef på TV4, upptäcktes felet innan radiosändningen gått ut, men då var det tydligen för sent. Sändningen gick enligt uppgift inte att stoppa. Detta eftersom Bauer Medias teknik är, som det heter, helautomatiserad.

Berghagen nyopererad

Lasse Berghagen har nyligen genomgått en större hjärtoperation. Tyvärr uppstod komplikationer i samband med detta, och den folkkäre artisten har nu varit nedsövd i cirka en vecka. Och i ett inlägg på Instagram kommenterar nu Lasse Berghagens dotter, Malin Berghagen, de felaktiga uppgifterna om pappans död:

– Hej alla! Jag har fått en massa meddelanden och frågor om jag kan kommentera Mix Megapols fadäs att dödsförklara pappa. Nu är flera upprörda över denna fadäs och nu skrivs det om detta. Mitt svar är följande: Det är inte mitt jobb att läxa upp en klumpig anställd på en mediekanal. Det får deras chefer göra. Jag och familjen är fullt upp med att bejaka kärlek, livet, hälsa och omtänksamhet. INTE klumpig eller nyhetstörstande journalistik. Vi har liiiiiiite annat att göra liksom. Så all kärlek och tålamod till de inblandade på kanalen. Och för pappas fans – Släpp det! Karma works. Lägg er tid och energi på det som hyllar livet och ha en fin lördag. Kärlek!, säger Malin Berghagen på Instagram.

Lasse Berghagen är idag 78 år gammal – förhoppningsvis kommer han att bli ännu äldre…

Vi behöver din hjälp!

eFOLKET som många andra föreningar har det tufft ekonomiskt just nu. Därför sträcker vi i eFOLKET ut våra händer till våra läsare och medlemmar och ber om ekonomiskt stöd framöver.

Du swishar eller skickar in valfri summa till oss:

Läs mer

Det är kritiskt för eFOLKET just nu då ekonomin har försämrats drastiskt. För att hinna hitta en mer långsiktig och hållbar lösning, ber vi er nu om hjälp!

Varje krona räknas! eFOLKET behöver din hjälp nu!

Varför ska jag stötta eFOLKET?

  • eFOLKET innehåller inga annonser.
  • eFOLKET är tillgänglig för alla.
  • eFOLKET är en röd grön, partipolitisk obunden tidning.
  • Vi drivs av läsare, av folket och med folket.
  • eFOLKET håller på att etablera ett bibliotek i våra lokaler på Norra hamn, Carl Skoglunds bibliotek, som ska digitaliseras.
  • Vi är arbetsgivare till fantastiska människor som behöver oss och vi behöver dom!
  • Vi vill bidra till mångfald och allsidighet i både det lokala och nationella medielandskapet.

Om du har funderingar kring någonting eller vill ha kontakt med oss maila oss på kontakt@efolket.se

Varje krona räknas! eFOLKET behöver din hjälp!

eFOLKETs Redaktion

You May Also Like