Bild från Världsmästerskapet i sparkstötting, Geilo i Norge

Recension: Sparkstöttingens historia och kultur

Inte trodde jag någonsin att jag skulle sitta som fastklistrad och läsa om sparkstöttingen, dess historia och kultur, men nu blev det så och det tackar jag den mångfacetterade fanzineräven Alex Päivät för. Hans senaste fanzine i raden heter Spark Punx Forever och de 48 A5-sidorna ger läsaren en fin inblick i sparkvärlden.

Spark Punx Forever är utformat som ett klassisk punkfanzine och namnet till trots så är det inte särskilt mycket punk inblandat, men å andra sidan får Alex hela sparkkulturen att kännas väldigt punkig. Det är vi mot dom där ”vi” är sparkåkarna och ”dom” är motståndsrörelsen, det vill säga de som sandar vägarna. För att åka spark på en sandad väg är ju helt omöjligt.

Det har varit en snörik vinter, jag åker ner för backarna och hoppas att motståndsrörelsen inte har förstört föret helt. Med grus, sand och plogmaskiner vill de sabotera och underminera vår kultur

Här får vi veta det vi inte visste om sparkens historia, alltifrån utbredningen till tillverkningen och hur olika modeller utformades lite beroende på var de tillverkades. Sparken förknippas kanske mest med Norrland och kanske Dalarna men de första sparkstöttingklubbarna bildades faktiskt i Stockholm.

Det ska sägas att hela fanzinet inte är skrivet av Alex, han har hämtat in en del texter utifrån men som redaktör har han gjort ett gediget jobb. Ämnet blir faktiskt väldigt fascinerande och han verkar aldrig ha slut på idéer. Vi får veta mer om olika sparktävlingar, bland annat VM som arrangeras i norska Geilo, vi får även en titt på sparken i populärkulturen samt en rapport från Petersburgs slaviska sparkåkare med mycket mera.

Alex har även hittat ett tyskt hardcoreband som heter Spark och lyckats få till en liten intervju, det blir ganska dråpligt eftersom bandet inte tagit sitt namn efter sparkstöttingen. Spark verkar dessutom vara ett band som tar sig själva på största möjliga allvar, så det är rätt kul hur Alex driver på den här intervjun.

Jag tycker helt klart att man ska ge Spark Punx Forever en chans, framför allt om man är någorlunda öppen för sånt man inte har full koll på. När jag började läsa var jag osäker på om jag verkligen skulle orka ta mig igenom fanzinet men det tog en halv sida innan jag var fast.

Beställ ett ex genom att skicka ett mail till Alex, separatisten@riseup.net

You May Also Like