Den stulna romanen av Nawal El Sadawi.

Recension: Den stulna romanen av Nawal El Sadawi

  • Om Nawal El Sadawi
  • Bokrecension – Den stulna romanen av Nawal El Sadawi

Nawal El Sadawi 1931–2021

Nawal El Sadawi har nyligen avlidit. Hon skrev över 50 romaner och novellsamlingar. Nawal El Sadawi var dessutom vid sidan av sitt digra författarskap en av Arabvärldens främsta förespråkare för Feminism. Hon var dessutom en mycket skarp kritiker av kapitalism, kolonialism och imperialism. Kort sagt så var Nawal El Sadawi en av de främsta som kämpade för demokrati och mänskliga rättigheter i världen. För några veckor sedan tystnade den rösten och hon lade ner sin skarpa penna för alltid. Här följer nu en kort sammanfattning av Nawal El Sadawis liv.

Hon föddes i Kafr Dahla i Egypten och studerade till läkare med inriktning mot psykiatri. Hon jobbade sedan på 70-talet som chef för Egyptens hälsodepartement. Men på grund av sin kritik mot bland annat kvinnlig omskärelse samt politiskt förtryck av främst kvinnor fick hon sparken från jobbet ifråga. Nawal El Sadawi blev utsatt under sitt liv av både hat och hot inte minst från de styrande i Egypten. Hon kastades till exempel i fängelse under Anwar Sadats, men det hindrade henne inte från att kämpa för sina åsikter. Det ledde dessutom till att Nawal El Sadawi tvingades gå i landsflykt under flera år. Hon bodde då i olika länder ute i Europa, samtidigt var hon gästföreläsare vid ett Universitet i USA.

Nawal El Sadawis romaner översattes till en stor mängd språk och när hon besökte olika bokmässor ute i världen mottogs hon med jubel och applåder. År 2018 var hon bland annat på Bokmässan i Göteborg. Där framträdde hon inför en entusiastisk tillika stor mängd av mässbesökare som ville ha hennes autograf. Nawal El Sadawi mottog då även Stig Dagermanpriset som delas ut varje år på Stig Dagermans födelseort, Älvkarleby, på gränsen mellan Gästrikland och Uppland.

Nawal El Sadawi bildade även organisationen Arab Womens solidarity Organisation.

Här är några av hennes romaner som finns översatta på svenska:

Och tiden står stilla vid Nilen – 1987, Imamens fall – 1988, Törst – Noveller 1990, Livets källa – 1994, Den stulna romanen – 2011, samt Revolutionsskrivarna – 2012…

Tilläggas ska också att Nawal El Sadawi deltog i de omfattande demonstrationerna i Kairo för några år sedan under den så kallade Arabiska våren.

Kjell Andersson

 

Recension: Den stulna romanen av Nawal El Sadawi

Den stulna romanen av Nawal El Sadawi, som nyligen har avlidit. Se artikeln här ovan om hennes långa liv som författare och som framträdande Feminist i den Arabiska världen.

Den stulna romanen blev en av Nawal El Sadawis sista romaner. Den kom på svenska 2011. Bokens huvudperson är en kvinna vid namn Badoor. Hon är litteraturkritiker på en tidning i Kairo. Samhället runtomkring henne präglas av korruption och kvinnomisshandel. De styrande i Egypten är en elit av manliga korrumperade politiker och militärer. Förtrycket mot kvinnor är det mest framträdande i samhället. Själv så utsätts Badoor för både svek och hat från inte minst sin egen make som bedrar Badoor med flera andra kvinnor. Allt detta ser Badoor dagligen på sitt arbete och i sitt hem.

Samtidigt som Badoor skriver på en roman så upptäcker hon att det är någon som tar hennes anteckningar vilka ska ligga till grund för hennes nya bok…

Samtidigt som romanen är en stark kritik av det nutida Egypten så är boken också en hyllning till de kvinnor och även män som kämpar för frihet och som står upp i sin vardag för rätten till sitt eget liv i frihet utan förtryck av samhället.

För den som vill försöka att förstå hur det är att leva i t.ex. Egypten är den här boken intressant på flera olika sätt. Vill man som västerlänning få en inblick i hur det kan vara att leva i Arabvärlden, eller i till exempel Egypten så är Den stulna romanen väl värd att rekommenderas.

Den stulna romanen är utgiven av Ordfront förlag 2011. Boken är översatt av Marie Anell.

Kjell Andersson

You May Also Like