Rasister i Eskilstuna

Onsdagen den 15 augusti gästades Eskilstuna av Alternativ för Sverige. Hela partiledningen verkade vara här och avlöste varandra i hatiska tal. Platsen var det lilla torget utanför stadsbiblioteket. Stort polispådrag. Inte så att poliserna stod i en mur framför talarna. Men utspridda överallt. Ett femtiotal åhörare stod framför talarna men många människor stod på gatorna runt torget och lyssnade. De närmast talarna visade sej till majoriteten bestå av till AfS positivt inställda. Men många människor såg på med bestörtning. Inifrån bibliotekets kafeteria tittade folk ut, närmast chockade.

AfS låter som SD gjorde på 90-talet. Kanske kan man säga att dom intar en position mellan SD och NMR. Mötet var proffsigt. En stor tavla föreställande en avgångsskylt på Arlanda var uppsatt bakom talarna. Där var avgångar till Afghanistan, Eritrea, Syrien, Irak etc. uppsatta. Med texten #En Halv Miljon längst ner. I det flygblad de distribuerade tryckte man på att minst en halv miljon ska deporteras.

Talen var oerhört aggressivt nationalistiska och fientliga mot utlandsfödda. Det var hela tugget om våldtäkter, kriminalitet, mördare etc. Publiken applåderade. Jeff Ahl, riksdagsman från Boden, talade liksom partiordföranden Gustaf Kasselbranndt. Attackerna mot invandrare varvades med attacker på de odugliga partierna (inklusive SD). Vi är tillbaka på 30-talet. När det gäller SD sa Kasselbrandt att det finns många bra människor i partiet men att ledningen är en klick karriärister.

Globaliseringen angreps. EU ska vi lämna. Inköpet av amerikanska patriotrobotar fördömdes. Visst stöd till Assad i Syrien kunde man tolka en mening som.

Det fanns naturligtvis motståndare. Några som verkar ha vetat att mötet skulle hållas och några som vi som helt enkelt kommit förbi. En kvinna stod under hela mötet (mer än en timme) och höll upp en skyllt med texten “Åk hem till Ryssland”. Flera utlandsfödda stod också runt omkring och fick höra att de skulle deporteras.

AfS bildades ju bland annat av det ur SD uteslutna ungdomsförbundet. Man kan säga att denna strömning påminner mer om den överklassfascism som fanns i Sverige under trettiotalet och deras riksdagslista visar också detta. På listan finner vi:

Två ekonomer, en militär, en jurist, tre civilingenjörer, tre läkare, en fil mag, tre företagare, en IT-entreprenör, tre riksdagsledamöter, en produktchef, en egenföretagare, en konsult, en bolagsjurist, en tjänsteman, en präst, en relationscoach, en teknologie doktor.

Inte en enda LO-medlem. Vilket speglar utbrytarna ur SD. Jessica Olsson, jurist från Nyköping och tredje namn på riksdagslistan, spydde ju i en intervju för ett tag sen klassförakt över motståndarna inom SD.

Sammantaget kan man säga att erfarenheten på Bibliotekstorget understryker allvaret i läget och understryker allas vårt ansvar för att bidra till en motkraft.

You May Also Like