PYD-ledaren Salih Muslim. Avfotograferat från utskrift.

PYD varnar – Turkiet kan invadera när som helst

I nyhetsflödet idag, 10 juli, hittar jag flera inlägg där Salih Muslim, ledare för det kurdiska partiet PYD varnar för att Turkiet när som helst kan påbörja en ny invasion i norra Syrien.

Erdoğan har ju vid flera tillfällen den senaste tiden förvarnat att Turkiet på nytt kommer att gå in i norra Syrien. Erdoğans syfte är att skapa en 30 kilometer djup “säkerhetszon” inne på Syriskt territorium längs hela gränsen mellan Turkiet och Syrien.

Turkiet har flera gånger tidigare gått in på kurdiskt område i norra Syrien, senast 2020.

Nu förvarnar alltså Salih Muslim om en ny invasion:

“Turkiet kan invadera när som helst”, säger han till TT över en telefon från staden Qamishli, som av kurderna har utropats som huvudstad i det kurdiska självstyret i norra Syrien.

Salih Muslim är också kritisk till det avtal som Sverige ingått med Turkiet för att komma framåt i Natofrågan – ett avtal där man försäkrar att man inte ska stödja PYD och YPG:

“Turkiets attityd har inte förändrats – de tycker fortfarande att den bästa kurden är en död kurd”, säger Muslim till TT.

Han befarar även att svenska vapen kan komma att användas av Turkiet i en kommande invasion.

Till saken hör att varken EU eller USA klassar YPG som terrorister. Men Erdoğan och Turkiet klassar naturligtvis alla kurdiska organisationer som terrorister.

Man frågar sig vad som kommer att hända om/när Turkiet på nytt invaderar kurdiska områden i norra Syrien?

Det måste vara som att hälla bensin på brasan inför de förhandlingar som pågår mellan Turkiet, Sverige och Finland angående Nato-medlemskap.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like