Rättegång

Punken Lever!

De senaste 20 åren har både band och publik dragit iväg i ålder. Det gäller även undertecknad. Då och då har det dykt upp nya band men allteftersom åren gått har även de banden åldrats. Men nu, 2019, då vissa inom punken har passerat 60 år känns det som en ny revolution är på väg.

Borgerlig Begravning tillsammans med Jönzzonligan

Så vad innebär den nya revolutionen? Jo, ungdomarna är på väg att ta tillbaka punken. I Stockholm finns både Jönzzonligan och Borgerlig Begravning. I Göteborg finns Rättegång samt gatumusikanten Jon som charmat staden genom att spela punk på gator och torg i flera år.

Jag har under en längre tid funderat över hur återväxten inom punken ser ut, därför gläder det mig att det faktiskt finns kids som fortfarande söker sig till den något åldrade genren. Både Borgerlig Begravning och Rättegång har liknande syn på punken. Det handlar till stor del om känslor och att få uttrycka sig. Eddie från Borgerlig Begravning berättar

– Jag var allmänt trött på folk som var trendiga och försökte vara macho. Jag bara hatade allt och mådde dåligt. När jag hörde Asta Kask-låten ”Den här är till er” blev jag helt fast. Det var alla mina känslor i en låt.

Även Punkarsvin i Rättegång känner likadant

– Jag ville egentligen spela metal från början men ansågs vara för dålig för det. När jag istället hittade punken fanns det helt plötsligt en plattform där jag kunde uttrycka mina känslor och åsikter.

Medelåldern i Borgerlig Begravning ligger på drygt 13 år men varken de eller grabbarna i Rättegång tänker så mycket på åldern. Förmodligen är det snarare de äldre punkarna som tycker att det är häftigt med nya unga band. Rättegång bryr sig i alla fall inte nämnvärt

– Det spelar ingen roll alls. Det finns en gemenskap bland punkare oavsett ålder. Vi har inte fått några reaktioner på att vi är unga, däremot har vissa uttryckt sig att de själva börjar bli gamla. Vi spelar inte för att locka andra ungdomar att starta band, för oss handlar det om uppror. Vi vill visa folk att vi finns och får vi blickar eller kommentarer blir det bara roligare.

Julian är med sina snart 11 år den som är yngst i Borgerlig Begravning. Han får en del konstiga blickar på grund av sitt utseende. Han är dessutom den enda punkaren i sin skola. Eddie har en teori om varför

– Att du är den enda punkaren i skolan beror nog på att du är så ung. Ingen förutom du har lärt sig att tänka själv. På min skola finns det några få i varje årskurs som har en alternativ musikstil. De som lyssnar på punk har ofta inte själva stilen men jag hoppas att kunna inspirera folk att våga sticka ut.

Borgerlig Begravning

Eddie har faktiskt redan fått några tjejer i sjuan att bilda ett punkband och flera andra att börja lyssna på svensk punk.

– Det är ju nytt och spännande, de flesta har ju bara hört mainstream skitmusik tidigare. Det räcker nog med en enda punkspelning innan de är fast. Det gäller att släppa latheten och orka gå på en spelning.

Från början handlade punken mycket om revolt, mot samhället och mot vuxenvärlden. Däremot var det längesen punken ansågs vara farlig. När de båda banden berättar om sina tankar gällande punk skulle man lätt kunna tro att en tidsmaskin tagit oss tillbaka till 1977. Det är helt enkelt bevisat att punken lever vidare!

Rättegång släpper snart Punken Lever på både CD och vinyl. Den som inte vill vänta kan klicka sig in på deras bandcamp och lyssna. Borgerlig Begravning har också nya låtar ute på deras bandcamp.

You May Also Like