Avfotat från dataskärmen.

Presidentkandidaten Javier Milei: Påven är en “kommunistisk skit, en representant för all ondska på jorden”

Påve Franciskus, född i Argentina med namnet Jorge Mario Bergoglio, har uttalat sig med anledning av det nära förestående presidentvalet i Argentina.

Påven har kritiserat den högerpopulistiska och ultrakonservativa presidentkandidaten Javier Milei för dennes löfte om en “kulturell kamp” mot socialismen genom att fasa ut socialbidrag och kraftigt sänka skatterna:

“Extremhögern rekonstruerar alltid sig själv, det är själviskhetens triumf över kommunitarismen”, säger påven i en intervju.

På det har Milei svarat med att kalla påven “en kommunistiskt skit och en representant för all ondska på jorden”.

Nu är det inte första gången påve Franciskus anklagas för att vara kommunist. Han har vid tidigare tillfällen kritiserat det globala ekonomiska systemet och konsumtionssamhället och ställt krav på rättvisa.

Det har fått konservativa krafter att se rött. Påven har kallats både för kommunist och marxist.

Påven har tillbakavisat anklagelserna. Han säger att hans budskap inte är baserat på någon kommunistisk ideologi, utan i stället rotad i evangeliet:

“Evangeliet fördömer inte de rika, men dyrkan av rikedom gör människor likgiltiga till de fattigas sak”, säger Franciskus i boken “This Ekonomy Kills” enligt nyhetsbyrån AP. (se lästips)

“Tänka sig, det räcker med att kritisera ökande klyftorna mellan fattiga och rika, att kräva rättvisa och att kritisera girighet, för att bli kallad kommunist.”

Girighet är förresten en av de sju dödssynderna enligt den katolska kristendomen.

Nu är det inte bara påven som kallas kommunist. Vi har ju också “Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton”. Den tecknade filmen av Tage Danielsson och Per Åhlin som visas varje julafton och blivit något av en klassiker.

“Jag har närt en kommunist vid min barm” utropar den arge fadern, varuhusdirektör Tyko Jonsson, när Karl-Bertil erkänner att han bytt adresslappar på julklappar från de rika, för att ge till de fattiga.

Till och med tomten “är en kommunist” enligt komikern Henrik Dorsin. (se lästips)

Påven får dock kritik för att vara hycklare när han predikar rättvisa och kritiserar girighet. Den katolska kyrkan gör inte mycket i praktiken för att ändra på orättvisorna. Snarare tvärtom eftersom katolska kyrkan är väldigt rik. Bland annat äger man fastigheter värda 11 miljarder euro. Man har skatteprivilegier, bland annat undantag från egendomsskatt:

“Den nuvarande påven fortsätter dock att fylla sin mun med vackra, ibland till och med acceptabla, ord. Men han fortsätter att skydda ett system som i över 2 000 år har gjort motsatsen till vad han säger och han agerar som en stor industriman som fortsätter att tjäna pengar och tillåter vissa personer att tjäna pengar till nackdel för hela samhället. ”, skriver Partito Comunista som också påpekar att Vatikanens bank varit föremål för en mängd skandaler. (se lärtips)

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like