Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt…

Camilla Bergvall på föreläsningsturnén “En framtid utan djurfabriker”

Djurrättsorganisationen Djurens Rätts riksordförande, Camilla Bergvall, ger sig ut på föreläsningsturnén “En framtid utan djurfabriker”. Föreläsningen täcker historien och uppkomsten av de svenska och industrialiserade djurfabrikerna, deras nutida och framtida konsekvenser samt förslag på lösningar för att skapa en hållbar värld för djuren, människorna och klimatet.

Djurfabriker beskrivs av ledande forskare som en tickande bomb för nya pandemier och ett hot mot klimatet, och inte minst – förödande konsekvenser för djuren. “En framtid utan djurfabriker” kommer att turnera Sverige runt med en timmeslång föreläsning där besökaren får svar på frågor om varför vi egentligen har djurfabriker i Sverige, vilka konsekvenser de får och vad som behöver göras för att ställa om till en hållbar värld, för såväl djur, människor och klimatet.

“En förödande industri”

– Jag är förväntansfull över att bjuda in svenska folket till en viktig konversation om en förödande industri. Jag hoppas att turnén kommer att plantera frön av eftertänksamhet och skapa en vilja att vara med och montera ned djurfabrikerna, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Camilla Bergvall

Djurens Rätt driver just nu den globala kampanjen End of the Line for Factory Farming, tillsammans med organisationer över hela världen. Kampanjen uppmanar världsledare i FN att fasa ut djurfabrikerna, och i stället gå över till ett mer lågintensivt jordbruk och hållbart system för matproduktion.

Risk för framtida pandemier

Den industriella djuruppfödningen är en av de främsta riskfaktorerna för nya pandemier, då djurfabriker är idealiska miljöer för smittspridning. Här hålls flera miljarder djur under fruktansvärda förhållanden där de avlas för att växa snabbt för att ge maximalt med vinst. I takt med att vår konsumtion av animalier fortsätter att öka driver även djurfabrikerna på klimatkrisen. Det leder till allvarliga miljöproblem, såsom enorma utsläpp av växthusgaser, avskogning, förlust av livsmiljöer och biologisk mångfald och förorening av jord och färskvatten.

Via denna länk kan du se vilka ställen i Sverige som turnén besöker under hösten.

You May Also Like