Det politiska budskapet är klart som korvspad.

Några funderingar om valet och valaffischer

I en insändare till eFOLKET skriver ”Arg Eskilstunabo” om vandaliserade och sönderslagna valaffischer. (se lästips)

Oftast sitter dessa affischer på pappskivor och små pinnar. Så ostadiga att det räcker med styv kuling för att de ska blåsa omkull. Och när de är sönderslagna ser det ut som plockepinn.

Dessutom ofta på platser där det mest är bilar som passerar så att ingen ser ”budskapen”. På andra ställen, som på min bild, är de riktade åt fel håll. Man måste gå ut på på gräsmattan för att se. Om de riktats mot gång- och cykelbanan hade de varit mer synliga för förbipasserande.

På många av de platser som anvisats för affischering är det bara biltrafik som passerar. Alla som far förbi i ”bilhastighet” missar allt.

Vid ”markan” i Strömsholm (Hallstahammars kommun) sätter man inför valen upp rejäla tavlor som står stadigt även när det blåser. Det är en fiffig konstruktion av stora tunga bord, där man fäller ut två ben, så att tavlorna står stadigt.

Det ger också en bra överblick av partiernas budskap som är överskådliga i den mån valaffischer innehåller något budskap. Oftast är det tomma klyschor som liknar den kommersiella reklamen. ”Things go better with Coke”, eller ”Jag står upp när det blåser. För Sverige i Europa” som på en Liberal affisch.

Man ser tydligt att det numera är reklambyråer och kommersiellt skolade och indoktrinerade PR-människor som utformar de flesta valaffischerna. Nästan alltid en politisk kändis på bild som dragplåster, som om EU-kandidatens utseende skulle ha betydelse för hur folk väljer att rösta.

Men det är väl som med all annan reklam. Det smäller högre med Zlatan, popsnöret ”Zelmerlöw och andra kändisar som ”ambassadörer ”som gör reklam (för nätkasino), än om det vore svarvare Svensson, eller städerskan Rut.

Och skulle det vara så att utseende och kändisskap har betydelse, då är det illavarslande. Om folk röstar på Vänsterpartiet, för att ta ett exempel, hoppas jag man gör det på grund av partiets EU-politik. Och inte för att Jonas Sjöstedt, före detta partiledare och EU-parlamentariker, enligt opinionsundersökningar har den högsta ”kändiskoefficienten”.

Man ser inför EU-valet hur olika partier slåss med varandra för att värva ”kändisar” som toppnamn på sina listor. Det är Sara Skyttedal, Alice Teodorescu Måwe, Jan Emanuel som är så känd att han inte behöver något efternamn, Anna Maria Corazza Bildt som petades från M och bytte till L för att hamna högt på listan, och så vidare.

Valaffischernas största betydelse ligger nog i att de eventuellt höjer valtemperaturen.

Förr i tiden satte kommunen (Eskilstuna) upp tillfälliga affischplank på publika platser där många passerar till fots eller cyklade och kunde se affischerna.

Varför inte återgå till det. För att det inte ska belasta skattebetalarna, kunde partierna tillsammans stå för kostnaden.

Men eftersom partiernas största intäkter är skattepengar blir det lik förbannat skattebetalarna som står för notan. Det är demokratins pris.

Lästips:

Eskilstuna: Vandaliserade valplakat – eFOLKET. 19 maj 2024

Rolf Waltersson

You May Also Like