På fri hand. Offentlig konst i Eskilstuna. Foto: Rolf Waltersson.

På fri hand. Offentlig konst i Eskilstuna

Tvärs över ån vid Vilstabadet i Eskilstuna finns ett konstverk som heter “På fri hand”.

Det här kan man läsa på kommunens sida om konstverket:

“På fri hand” av Éva Mag invigdes 3 juni 2018.

Vad består vi människor av? Vad har vi för resurser? Hur frångår vi invanda föreställningar av vad vi kan klara av? Frågeställningarna har legat till grund för Éva Mags konstverk i Vilsta friluftsområde.

I en workshopbaserad process tillsammans med elever från Hälsa, vård och omsorg på Rinmangymnasiet har verket tagit form. Ett monument för uppmaningen att lita på sig själv”.

“Éva Mag, född 1979, är en svensk konstnär baserad i Stockholm. Hon avlade examen vid Kungliga Konsthögskolan 2015 och har sedan dess uppmärksammats i olika sammanhang, senast när hon blev tilldelad Åke Andréns konstnärsstipendium.

Mag arbetar främst i tyg och lera, ofta grundat i ett intresse kring kroppslighet och materialitet, livets skönhet och på människors förhållande till samhällets sociala och politiska strukturer…”.

skriver Wikipedia om Éva Mag.

Jag ska erkänna att det här konstverket inte tillhör mina favoriter. Även när jag läst “bruksanvisningen” har jag svårt att “förstå” konstverket.
Men det är väl det som är meningen med konst. En del gillar. Andra ogillar. En del är likgiltiga. En del är som frågetecken – vilket jag är i det här fallet.

Nu är det väl med konst som med mat.

En del tycker om fiskbullar och blodpudding. Andra gör det inte. Tycker kanske till och med att det är äckligt. En del tycker om en blodig oxfilé medan andra är vegetarianer.
Eller musik. En del diggar jazz och blues. Andra föredrar dansbandsmusik. En del lyssnar bara på popmusik. Andra på klassisk musik som Bach, Beethoven och de andra “mästarna” inom den musikstilen.

När det gäller konstverket på bilden “På fri hand”, har det rasat en debatt på Facebooksidan “Eskilstuna i bilder”. Ja, debatt är kanske en överdrift. Snarare har det varit en mängd ilskna, ja rent av hatiska inlägg.

“Vilket jävla skit”
“Sån här smörja ska vi kasta skattepengar på”
“Bara idioter kan tycka det här är bra”

Jag förundras mest över att folk kan “go bananas” över ett konstverk.

Ungefär som min jämförelse med mat och musik.

Inte kallar man en som tycker om fiskbullar för idiot bara för att man själv helst äter pizza.
Inte kallar man den som gillar jazz för “dum i huvet” bara för att man själv föredrar hårdrock.

Rolf Waltersson

You May Also Like