Avfotograferat från tv-n. / Rolf Waltersson.

“Om inte berget kommer till Muhammed får Muhammed komma till berget”

Jag kom osökt att tänka på det gamla ordspråket “Om inte berget kommer till Muhammed får Muhammed komma till berget” när jag kollade partiledardebatten på TV4 4 juni.

Men det är inte debatten jag ska skriva om, utan ett av reklaminslagen i den kommersiella TV-kanalen. Programledarna säger ju med jämna mellanrum: “Nu gör vi en kort paus, och är snart tillbaka”.

Man kan tro att det rör sig om en kiss- och rökpaus där debattdeltagarna får sträcka lite på benen. Men det är ett “elegantare” sätt att säga; “Nu bryter vi debatten för att visa reklam”.

Reklaminslaget jag fastnade för handlade om snabbmatsjätten McDonald´s. Nu kan man ladda ner en app, “McDelivery i Sverige”, där man beställer maten och “får den levererad till sin bil”.

I stället för att ta sin bil och åka till McDonald´s, så beställer man maten via appen till sin bil, Sedan kommer ett matbud från Foodora, Uber, Wolt och allt vad de heter, ilande i en bil till din bil.

Du kan alltså sitta i lugn och ro i din bil och vänta på att få maten levererad från en annan bil.

Det var då jag kom att tänka på ordspråket “Om inte berget kommer till Muhammed måste Muhammed komma till berget”. (se lästips)

När jag ett par dagar senare tar en sväng med min lilla bil för att fika på markan i Strömsholm, stannar jag till vid Hornåsens gravfält för att kolla alla de tjärblomster och gula blommor, jag inte vet namnet på, som växer i mängder på det gamla gravfältets södersida.

När jag kliver ur bilen får jag syn på en hög med skräp, förpackningar av olika slag som någon helt sonika bara slängt ut vid vägkanten. Bland annat två tomma engångsmuggar och två matförpackningar från, just det, McDonald´s.

Jag kommer osökt att tänka på TV-reklamen. Sitter man i sin bil vid Hornåsens gravfält, blir sugen på en hamburgare och inte har lust eller orkar åka till McDonald´s så beställer man via sin app.

Och vips, så kommer ett matbud ilande i sin lilla bil. Du kan njuta av maten. När du ätit färdigt vevar du ner rutan och kastar ut de tomma förpackningarna på marken.

Tänk så enkelt och smidigt livet har blivit.

På tal om att bara kasta sitt skräp på marken i stället för att ta med till närmaste papperskorg. Jag får också syn på att den bilmotor och andra bildelar som någon “råkat tappa” där för en månad sedan fortfarande ligger kvar och skräpar vid vägkanten.

Det finns väl värre saker i världen att bekymra sig över, krig, orättvisor, miljöförstörelse och annat. Men ändå, varför slänger en del människor av ren lathet sopor, och bilmotorer, omkring sig

Rolf Waltersson

Lästips:

You May Also Like