Kubanska läkare i arbetet mot Corona-viruset. Foto: Cubadebate.

Om coronavirus i Kuba – Kalendarium januari – mars 

6 januari, Cubanews,
Internationell konferens om Coronavirus.

1 mars, CubaNews,
Kubanska läkare återupptar sitt arbete i Kina.

Den kubanska ögonläkarbrigaden har återupptagit sitt arbete på tre sjukhus i Kina, med det nödvändiga skydd som behövs i den kris som skapats av coronavirusets utbrott.  De hade av säkerhetsskäl under några dagar lagt ner arbetet med ögonoperationer (gråstarr, mm) som de inlett i januari 2012 och som återgett 13 000 kineser i Qinghai, Shanxi och Henan synen, och behandlat över 225 000 patienter med andra ögonproblem. Ännu har ingen kuban insjuknat i coronaviruset.

Det var den 11 mars som 3 italienska turister med andningsproblem identifierades efter att ha bott på ett hotell i Trinidad. De hade anlänt till Havannas flygplats i måndags den 9 mars och rest vidare till Trinidad samma dag. Efter att de visat sig bära på viruset lades de omedelbart in på Pedro Kouri Institutet för Tropiksjukdomar, IPK, som rapporterade att de isolerats efter att ha visat sig bära SARS CoV-2 Coronavirus. De kontakter de haft har identifierats och testats, men ingen har visat sig ha smittats. De 3 patienterna är på bättringsvägen och ingen av dem riskerar att dö.

Hälsovårdsdepartementets rapporterade: Vårt land har förberett sig för att hantera den pandemi som orsakats av det nya coronaviruset, som har drabbat över 100 länder och orsakat många sjuka och dödsfall.

I enlighet med Kubas Plan för att förhindra och kontrollera sjukdomsspridning har hälsomyndigheterna genomfört en intensiv kontroll och övervakning av andningsproblem och misstänkta fall har identifierats och lagts in på sjukhus.

Kubanska hälsomyndigheterna informerar om läget, kalendarium:

13 mars Radio Habana Cuba, RHC

149 smittade inlagda på sjukhus, varav 65 utlänningar: 20 italienare, 13 från USA, 3 per land från Kanada, Kina och Tyskland, och 4 från vardera Spanien och Mexiko. Det finns också patienter från Sverige, Frankrike, Argentina, Ecuador och Frankrike.

Av de kubanska smittade finns 42 på sjukhus i Havanna, 17 i Villa Clara, 9 var i Sancti Spiritus och Cienfuegos, 8 i Matanzas, 4 i Granma, 3 i Camaguey, 2 i Mayabeque och i Pinar del Rio 1 inlagd. Alla är inlagda p.g.a. symptom men har ännu på fredag inte testat positivt. Ministern framhöll att landet har de institutioner, personal och läkemedel som behövs för att klara av läget.

13 mars, Prensa Latina. Press i Costa Rica påstår att Kuba har motmedel mot Covid-19

Universitetets veckotidning framhöll på fredagen att Kubas  “Interferon Alpha 2B” används i Kina och har skapat efterfrågan från 15 länder i Latinamerika, Europa, Afrika och Asien. Källan är AFP, som påstår att Kuba har ett antivirus som kan förhindra och behandla Sars-Cov-2 och som utvecklats för behandling av Covid-19. Det har tagits fram av kubanska CIBG (Kubas Institut, Bioteknologi, Genteknik), och tillverkas på samriskföretag i Kina.

13 mars Granma, Läkemedel för behandling av Covid-19

BioCubafarma forskar, utvecklar, tillverkar och marknadsför läkemedel, diagnostiksystem, medicinsk utrustning, högteknologiska tjänster och livsmedel. På säker vetenskaplig grund, 30 års erfarenhet, med högt internationellt anseende tar de fram en högt utvecklad praxis, teknologi och utrustning för inhemskt bruk och export. Koncernen består av 34 företag, varav 9 för export, ett 60-tal produktlinjer och över 20 000 anställda. De tillverkar ett tusental produkter, varav 482 läkemedel. De finns i och exporterar till över 50 länder och har 2640 patent registrerade i Kuba och internationellt. BioCubafarma, Kubas bioteknologiska läkemedelskoncern har tagit fram 22 läkemedel för behandling av Covid-19.

14 mars, Större kulturevenemang skjuts upp

Kulturdepartementet beslutar att skjuta upp större kulturevenemang, såväl kubanska som internationella, som kan tilldra sig stora folksamlingar. Teatrar, biografer, konserthus och andra kulturscener håller stängt tillsvidare. Kulturministern beklagar de olägenheter detta medför och hänvisar till force majeure och behovet att skydda befolkningen och bidra till att hindra spridningen av Covid-19

Sammanställning och översättning,

Eva Björklund 

You May Also Like