Vishing kommer från ordet “röstfiske” och innebär bedrägeri över telefon. Förra året ökade antalet polisanmälda så kallade befogenhetsbedrägerier, det vill säga där någon utger sig för att vara polis, sjukvårdspersonal eller banktjänsteman, med 62%. Bedragarna lyckades under förra året lura till sig totalt närmare 160 miljoner kronor i Sverige genom vishing…

Ökning av bedrägerier mot äldre i Region Öst – “Måste få ett slut”

Under onsdagen kommer Polisen i Region Öst att ha en presskonferens. Polisen vill på så sätt försöka nå ut med information till äldre personer samt deras anhöriga. Flera bedrägeribrott, där äldre fått besök i sina bostäder, har anmälts den senaste tiden i Region Öst, där Eskilstuna är en del.

De senaste tio dagarna har minst tio anmälningar gällande åldringsbrott, så kallad fysisk vishing, inkommit till polisen i Region Öst. Ökningen syns i Östergötland och Sörmland. Personer i Jönköpings Län är också drabbade, men än så länge inte i samma utsträckning som i de andra två länen. Polisen vill nu nå ut med information till så många som möjligt i hela Polisregion Öst.

“Måste få ett slut”

– Vi har under en längre tid försökt att nå ut till äldre och deras anhöriga, men trots detta ser vi nu en ökning av anmälningar i Polisregion Öst under de senaste dagarna. Vi måste fortsätta prata med våra äldre för att förebygga brott. Detta måste få ett slut, vi måste försöka nå så många som möjligt, säger Mikael Månsson, förundersökningsledare för bedrägeribrott på regional nivå.

Förövarna riktar in sig på äldre personer.

– Vi behöver all hjälp vi kan få för att nå ut med informationen. Tillsammans kan vi förebygga brott, menar Månsson.

Idag onsdag arrangeras en presskonferens där Polisen kommer att berätta om ärendena som inkommit den senaste tiden samt hur denna brottstyp kan förebyggas.

Läs också:

Åldringsbrott: Flera åtalas för bedrägerier i mångmiljonklassen

You May Also Like