Filip Jers och Emil Ernebro gladde publiken på Scenkonst Sörmland. FOTO: Peter Widén

Virtuoser på Scenkonst Sörmland

Eskilstunaborna fick i onsdags (14 september) möjligheten att uppleva något av det bästa som den svenska musikscenen har att erbjuda; duon Filip Jers (munspel) och Emil Ernebro (gitarr).

Jers besökte vår stad nyligen (i april) , då som extramedlem i den fantastiska finska munspelskvartetten Sväng. Då var platsen Finska Föreningens lokal i Torshälla, i onsdags spelade Jers och Ernebro på Scenkonst Sörmlands lokal i Munktellslstaden.

Duon är just nu ute på turné i Sörmlands skolor och spelar för elever i årskull 4 -6. Dom berättade hur roligt det var att spela för barnen och dom verkade också tycka att det var väldigt roligt att spela för den pensionärsdominerade publiken på Scenkonst Sörmland.

Det är två väldigt avslappnade killar som utgör duon Men samtidigt oerhört skickliga. Båda har spelat länge och båda har musikhögskoleexamen, Filip från musikhögskolan i Stockholm (den första att ta examen i munspel där) , Emil från Musician Institute i Los Angeles. Båda har prisbelönats och Filip, född 1986 och uppväxt i Höör, , har två gånger utsetts till världsmästare på munspelsmästerskapen i Trossingen i Tyskland. Emil är född i Bengtsfors 1987.

Det är alltså två relativt unga musiker som presenterade sej på Scenkonst Sörmland. Deras dagordning var i huvudsak jazzversioner av alt från Jag vet en dejlig Rosa , Fly me to the Moon, till Trubbel med mera.

Emil visade upp sitt fantastiska gitarrspel och förklarade hur han kunde spela, bas, ackord, solo och ”trummor” på sin gitarr. Samtidigt! Utan ett uns av skrytsamhet, bara med glädje. Likadant visade Filip chosefritt upp ett virtuost spel.

Filip höll sej till sitt 16-håls kromatiska munspel utom i en låt där han använde det 10-håliga bluesmunspelet. Det senare i en egenhändigt komponerad blueslåt som fick åtminstone mej att stampa takten och publiken att bryta ut i ovationer.

Som ni förstår var det oerhört skickliga och dessutom trevliga killar som vi fick möjlighet att lyssna till.

Eskilstuna kommer redan i höst att få chansen att se och höra Filip Jers ytterligare en gång. Då med sin jazzkvartett Filip Jers Quartet. Dom kommer att spela på Contrast (i Bibliotekets undervåning) med Jazz-klubben som arrangörer. Datum 23 november. Håll utkik när biljetterna säljs!

Peter Widén

You May Also Like