Nygammalt skivbolag fokuserar på svensk punk

Under en period på 90-talet var GP Sås vida känt i punksvängen. Bland trähus och polkagrisar satte Martin Johansson Gränna på punkkartan med sitt fanzine, kassettbolag och sin distro som gick under namnet GP Sås. Efter att ha legat på is under många år fick Martin en anledning av att sparka igång GP Sås igen när hans band Röd Revolver skulle släppa en skiva. 2021 ser ut att bli ett väldigt aktivt år för det nygamla skivbolaget.

Gränna, ja få tänker nog på punk när de hör ortsnamnet men den småländska tätorten ligger mellan Jönköping och Tranås, två städer med levande punkscener som fostrade Martin in i DIY-kulturen. Just i Tranås fanns det ett fanzine som hette Fetvadd vilket influerade Martin till att starta ett fanzine och sedan ge ut kassetter och ha sin egna distro. Vid den här tiden var den nyblivna fanzineredaktören bara 13-14 år och han kan medge att kvaliteten blev därefter.

Martin ser punken som protestmusik och en samlingsplats för likasinnade outsiders och trots att han inte varit så aktiv som tidigare har han aldrig lämnat scenen, han har trivts bra i bakgrunden. I samband med att hans band Röd Revolver skulle ge ut sin debut-EP återuppstod GP Sås under det fullständiga namnet GrönPeppar Records.

Att ge ut sitt eget band gav mersmak, Martin började skissa på att ge ut samlingsskivor digitalt, den första volymen av serien Ursäkta Röran släpptes på Bandcamp i november 2020 där 13 olika band medverkade. De digitala samlingsskivorna är grunden för GrönPeppar Records men ganska snabbt insåg Martin att det fanns ett behov av att hjälpa band att ge ut sin musik på vinyl. För att kunna genomföra det har Danne Paulsson och Carl Gibson rekryterats, något som varit helt avgörande enligt Martin.

Under 2021 kommer GrönPeppar Records att ge ut ett flertal skivor både på vinyl och cd med olika band, de kommer även att lansera konceptet Tio Tum Punk där fyra band delar på 30 minuters speltid, och det blir givetvis vinyl på 10 tum.

Könsfördelningen inom punken har alltid varit lite sisådär, något som Martin bekräftar men säger samtidigt att det hände något en bit in på 00-talet då fler tjejer började ta plats på scen med bland annat Körsbärsfettera och Beyond Pink. Martin tycker dessutom att de banden, så kallade female fronted bands är de mest intressanta vilket har gjort att en hel del tjejer fick ta plats på skivbolagets första samlingsskiva. Av samma anledning nämner Martin fyra av fem band där sången sköts av kvinnor när jag ber honom plocka ut fem svenska favoritband.

Martin avslutar med att han verkligen hoppas på att folk gillar vad han och gänget bakom Grönpepparsås Records gör. Ursäkta Röran finns att lyssna på gratis på Bandcamp. Vill man bli uppdaterad om kommande skivsläpp så har GrönPeppar Records även en Facebooksida.

Martins Topp-5 med aktiva svenska punkband

1. Hårdgnissel
Ett ungt och argt band med en frontare i Vera utöver det vanliga.
2. N:a Hospitalet
Kärlek vid första tonen, de bärs fram av en enormt stark sångröst.
3. Kardborrebandet
De är givna, en otroligt hög högstanivå på dem.
4. Madam Skam
De har dels en väldigt karaktärstark röst samt en musikalisk skevhet.
5. Jönzzonligan
Deras debut var grym och det ska bli spännande att följa dem.

You May Also Like