Under hösten arrangeras Kunskapsfest i Eskilstuna – en blandning av föreläsningar, workshops, underhållning, prova på-aktiviteter med mera…

Nu släpps programmet till årets Kunskapsfest i Eskilstuna

Eskilstuna Kommun och Mälardalens Universitet siktar mot ännu en succé när Kunskapsfesten arrangeras för tredje gången den 27 till 30 september. Totalt finns över 50 olika workshops, föreläsningar, panelsamtal och prova-på aktiviteter med fri entré i årets program som släpps idag tisdag.

Med en blandning av föreläsningar, workshops, underhållning och prova på-aktiviteter vill Kunskapsfesten sänka trösklar till högre utbildning och inspirera till det livslånga lärandet.

– Jag är glad att vi kan göra det här tillsammans för Eskilstuna. Det stärker samarbetet mellan universitetet, näringsliv och Kommunen ytterligare, samtidigt som det sänker trösklarna till högre utbildning vilket gör att vi kan ta kliv mot att bli det kunskapssamhälle vi vill och behöver vara. Kunskapsfesten är en möjliggörare för Eskilstuna och för Eskilstunaborna, säger Jimmy Jansson (S) Kommunstyrelsens ordförande.

Jimmy Jansson.

Brett utbud

Kunskapsfesten invigs onsdagen den 27 september med föreläsning om AI och underhållning med artisten Dotter. Under torsdagen och fredagen finns ett brett utbud av föreläsningar, workshops och panelsamtal. Bland de medverkande finns forskare, professorer, experter, ledamöter från Sveriges unga akademi, doktorer, docenter, prisbelönta journalister och vanliga människor som är ovanligt duktiga inom sitt område som inspirerar. Ämnena varierar från rymdens minsta byggstenar – partikelfysik, till läsförståelse, machokultur, lustfylld matematik, hållbarhet, robotar i framtidens vård, hjärnbalans och möjligheter och utmaningar med AI och ChatGPT. I årets program finns också Experimentverkstad på Munktellmuseet, prova-på aktiviteter på Fristadstorget, klädbytartorg på campus (MDU) och urpremiären av dansföreställningen Locus, ett samarbete mellan Riksteatern och Scenkonst Sörmland.

Kunskapsfesten avslutas på lördagen med en parad från Mälardalens Universitet till Fristadstorget där Kunskapsfesten övergår i Eskilstuna Kulturnatt.

– Kunskapsfesten är unik med sin mix av forskning, underhållning och kultur. Årets program är otroligt, och jag är stolt över att kunna erbjuda Eskilstunabor och besökare en sådan bredd och spets av underhållande kunskap helt gratis för alla, säger Sara Seltborg, verksamhetsledare för Kunskapsfesten.

Sara Seltborg.

“En explosion av inspiration”

Kunskapsfesten är en årligen återkommande mötesplats där skolor, studenter, forskare, företag och Eskilstunabor och besökare möts. Tankar och idéer ges utrymme och workshops, föreläsningar och underhållning mixas för att inspirera och göra fler nyfikna på ny kunskap och bidra till det livslånga lärandet. Och intresset är stort – flera av programpunkterna ur skolprogrammet, den del av Kunskapsfesten som är speciellt framtaget och anpassat för lärare, pedagoger och elever som släpptes i våras, är redan fullbokade.

– Kunskapsfesten är en explosion av inspiration. Vi vet att kunskap är nödvändigt för att våra unga ska växa till självständiga individer och för utvecklingen av samhället. Varje dag bidrar våra medarbetare till att barn och elever utmanas och stimuleras för att nå sina mål. Det är livsviktigt att våra unga känner lust att lära hela livet. Därför hoppas jag att så många som möjligt tar chansen att besöka Kunskapsfesten, säger Lina Axelsson Kihlblom, chef för Barn- och utbildningsförvaltningen i Eskilstuna.

Lina Axelsson Kihlblom

“Internationell kunskapsregion”

Kunskapsfesten är en samverkan mellan Eskilstuna Kommun, Mälardalens Universitet, Sparbanken Rekarne, Volvo Construction Equipment, Region Sörmland, Destination Eskilstuna och Eskilstuna Kulturnatt.

– Att få ta del av vetenskapligt baserad kunskap är en grundbult i vår demokrati. Därför är Kunskapsfesten ett fantastiskt bra initiativ där vi når skolelever, lärare och en intresserad allmänhet med vår forskning. Att vi gör detta i gott samarbete med Eskilstuna Kommun och våra strategiska samarbetspartners är ett steg i rätt riktning för att bli den internationella kunskapsregion som vi vill vara i Mälardalen, säger Sara Arvidson, kommunikationschef på Mälardalens Universitet och konferencier vid invigningen av Kunskapsfesten.

Sara Arvidson.

Se hela Kunskapsfestens program på Kunskapsfesten.se.

MDU, Mälardalens Universitet i Eskilstuna.

You May Also Like